Opgezwollen Pakistaanse rivier op NASA-beelden

Hoe was de situatie voor en na de overstromingen in Pakistan? NASA heeft er foto’s van. Eentje is gemaakt op 18 juli, de ander op 8 augustus. De beelden van NASA’s Aqua-satelliet laten zien hoe de rivier de Indus in enkele weken tijd enorm is opgezwollen. Door de overstromingen zijn tot nu toe meer dan 1.600 mensen om het leven gekomen.

Volgens The Christian Science Moniter zijn dertien miljoen mensen door de overstromingen getroffen. Het krachtige water beschadigde tot nu toe meer dan 600.000 huizen. De overstromingen zijn het gevolg van zware moessonregens.

Op de foto’s zijn te zien dat de grond nabij de rivier de Indus vruchtbaar is. Verderop heeft het land een bruine tint, de kleur van onvruchtbaarheid. Het is dan ook niet gek dat mensen dicht bij de rivier wonen om te profiteren van de groene zone.

Meer slachtoffers dan tsunami
De ramp in Pakistan is volgens VN-hulporganisatie OCHA groter dan de tsunami in 2004. Toen werden meer dan vijf miljoen mensen getroffen door het natuurgeweld. Toch kwamen door de tsunami meer mensen om het leven dan door de overstromingen in Pakistan, namelijk 220.000.

Hulpverlening
Op dit moment gaat de hulpverlening in Pakistan nog erg moeizaam. Door zware regenval blijven helikopters aan de grond. Veel hulpverleners kunnen de getroffen gebieden niet bereiken.

President is op reis
De Pakistaanse president Zardari is momenteel nog op zakenreis in Engeland. Hij komt niet naar huis omdat “Pakistan niet van hulp, maar van handel leeft.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd