Opgepikt ‘buitenaards signaal’ waarschijnlijk gewoon afkomstig van de aarde

Een radiosignaal dat afkomstig leek te zijn uit een ander zonnestelsel vond zijn oorsprong waarschijnlijk gewoon hier, op aarde.

Eerder deze week kon je op Scientias.nl al lezen dat een Russische telescoop een radiosignaal had opgepikt dat afkomstig leek te zijn uit een stersysteem dat zo’n 94 lichtjaar van de aarde verwijderd is. Direct werd er druk gespeculeerd. Zou het radiosignaal soms zijn uitgezonden door aliens die in dit stersysteem leven? Nee, zo moeten Russische astronomen nu echter stellen: “Een verdere verwerking en analyse van het signaal onthult dat het waarschijnlijk afkomstig is van de aarde.”

Satelliet
Onduidelijk is nog waardoor het aardse signaal dan precies is ontstaan. Maar het zou bijvoorbeeld veroorzaakt kunnen zijn door een militaire satelliet van de Russen.

Voorzichtigheid
Astronoom Seth Shostak – verbonden aan SETI – waarschuwde eerder deze week al dat we niet te vroeg moesten stellen dat het signaal afkomstig was van aliens. Zo was het signaal slechts één keer waargenomen. En pogingen van SETI om het signaal met het Allen Telescope Array op te vangen, liepen ook op niets uit. “Zonder een bevestiging van het signaal kunnen we alleen zeggen dat het ‘interessant’ is,” stelde Shostak. En inmiddels lijkt het signaal zelfs dat niet meer te zijn.

Het is zeker niet voor het eerst dat een mogelijk buitenaards signaal met enthousiasme wordt omarmd en uiteindelijk vals alarm blijkt te zijn. In 1977 gebeurde er iets soortgelijks toen astronomen het ‘Wow-signaal’ opvingen. Ook dit signaal werd maar één keer waargenomen. En inmiddels denken onderzoekers zeker te weten dat het niet afkomstig was van aliens. Het zou veroorzaakt zijn door kometen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd