Opgelost: daarom zit de weerman er zo vaak naast!

regen

Ze zitten er nogal eens naast: de weermannen en -vrouwen. Maar hoe komt dat nu? Wetenschappers beten zich in die vraag vast en komen met antwoorden. Belangrijkste conclusie: de weerman (of vrouw) kan er ook niets aan doen!

Het is een onmisbaar onderdeel van het journaal: de weersverwachting. Maar hoe goed de weermannen en -vrouwen ook hun best doen: ze zitten er regelmatig naast. Eigenlijk best vreemd, zo vond onderzoeker Pinhas Alpert van de universiteit van Tel Aviv. Met de moderne technologieën van vandaag zou je toch verwachten dat het accuraat voorspellen van het weer een eitje is? Maar dat is het niet, zo blijkt wel wanneer de regen op een beloofde zonnige dag weer eens met bakken uit de hemel komt.

Vier belangrijke factoren
Blijkbaar zijn er dus factoren die het voorspellen van het weer bemoeilijken. Maar welke factoren zijn dat? Alpert besloot dat te onderzoeken. Hij analyseerde meteorologische gegevens die over een periode van vijftien jaar op duizenden locaties wereldwijs verzameld waren en identificeerde factoren die weersvoorspellingen in onder meer Europa, Noord-Afrika en Azië beïnvloedden. Uit het onderzoek rollen vier belangrijke factoren die de accuraatheid van de weersvoorspelling aantasten: veranderingen in landgebruik (bijvoorbeeld een bos dat wordt omgehakt), topografie, deeltjes in de atmosfeer en dichtheid van de bevolking.

WIST JE DAT…

Voorbeeld
“Bijvoorbeeld: toen Israëls waterleiding in juni 1964 het noordelijke deel van de Negev-woestijn doorkruiste, veranderde dat het land. Na een relatief korte tijd stond de woestijn in bloei en dat had invloed op het ontstaan van wolken, neerslag en extreme temperaturen. Het is lastig voor voorspellers om zulke veranderingen in te calculeren. Sterker nog: deze aanpassing veranderde het hele lokale klimaat in het noorden van de Negev-woestijn en de modellen konden daar slecht mee omgaan, wat leidde tot foute voorspellingen.”

Alpert benadrukt dat het sterk van je locatie op aarde afhangt welke factor de accuraatheid van een weersvoorspelling het sterkst aantast. “Het enige gereedschap dat voorspellers van het weer hebben is een model en de enige keuze die hij of zij heeft is naar verschillende modellen – met elk sterke en zwakke kanten – kijken. Verschillende onderzoeksgroepen wereldwijd proberen deze modellen continu te verbeteren. Deze groepen proberen ook klimaatverandering en opwarming van de aarde beter te voorspellen. Ons onderzoek geeft inzicht in welke onderzoeksonderwerpen ze in elke regio het beste kunnen onderzoeken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd