Patiënten die grote operaties ondergaan, kunnen wel eens een grotere kans hebben op Alzheimer. Dat concluderen wetenschappers. Ze toonden aan dat in de hersenen van muizen tijdens een operatie dezelfde veranderingen optreden als bij mensen met dementie. Het is aannemelijk dat ook de mens diezelfde veranderingen tijdens een operatie doormaakt.
Wetenschappers vermoeden al langer dat er een verband is tussen operaties en Alzheimer. Uit eerder onderzoek bleek dat ouderen die een operatie ondergaan in tien tot dertig procent van alle gevallen daarna geheugenverlies ondervinden. Het is echter onduidelijk of deze problemen van tijdelijke of chronische aard zijn.
Hart
De cognitieve problemen duiken vooral op nadat ouderen een hartoperatie hebben ondergaan, maar ook andere chirurgische ingrepen eisen hun tol. Wetenschappers weten niet of de ingreep zelf of de reactie van het lichaam op de ingreep de veranderingen in het brein teweeg brengt.
Cluster
In het laatste onderzoek toonden de wetenschappers aan dat muizen na een operatie veranderingen doormaakten. In hun hersenen ontstonden clusters van proteïnen die zenuwcellen vormen. Deze clusters worden in ieder geval bij mensen geassocieerd met dementie. Muizen kunnen geen Alzheimer krijgen, daarom gebruikten de onderzoekers genetisch gemanipuleerde proefdieren.
Remedie
Nu blijkt dat een operatie het ontstaan van geheugenverlies kan aanmoedigen, hebben onderzoekers goede hoop een remedie te vinden. Zo ontdekten ze dat er middelen zijn die de ontstekingen in het brein van muizen kunnen afremmen. Als deze ook bij mensen werken, kunnen deze tijdens een operatie worden toegediend om geheugenverlies te voorkomen. Wellicht kan het goedje ook mensen die niet onder het mes hoeven voor Alzheimer behoeden.
Wereldwijd wordt intensief onderzoek gedaan naar Alzheimer. Steeds meer mensen krijgen de ziekte en nu de wereld steeds verder vergrijst, lijkt het hek helemaal van voor de dam. Over enkele decennia kan het aantal patiënten met Alzheimer weleens verdubbeld zijn.