Op zoek naar een exotisch huisdier? Denk eens aan de lama!

Wetenschappers hebben achterhaald welke dieren het meest geschikt zijn als ‘exotische huisdieren’ en de lama scoort, naast het sikahert en de tamarwallaby hoog.

Dat is te lezen in het blad Frontiers in Veterinary Science. Het onderzoekspaper in kwestie is ontstaan naar aanleiding van een trend. De vraag naar ‘exotische’ huisdieren neemt namelijk toe en dus is het hoog tijd om vast te stellen welke exotische dieren wel en niet geschikt zijn als huisdier. En dat is precies wat onderzoekers van de Wageningen Universiteit nu hebben gedaan. Hun paper resulteert in een aantal aanbevelingen, maar bovenal in een methode om vast te stellen of een exotisch dier ook werkelijk geschikt is als huisdier.

Huisdier
“In Nederland worden heel veel zoogdiersoorten gehouden en de overheid wil het welzijn van die dieren garanderen,” vertelt onderzoeker Paul Koene. Het resulteerde in wetgeving die stelde dat zoogdieren alleen als huisdier mogen worden gehouden als ze tot het gebruiksvee behoren of tot een soort die geschikt is om door iemand zonder speciale kennis of vaardigheden te worden gehouden.

De loewak. Afbeelding: ßlåçk Pærl (via Wikimedia Commons).
De loewak. Afbeelding: ßlåçk Pærl (via Wikimedia Commons).

Geschikt of ongeschikt?
Het klinkt heel helder. Maar welke soorten zijn nu geschikt om door iemand zonder speciale kennis of vaardigheden te worden gehouden? Dat hebben Koene en collega’s nu uitgezocht. Ze begonnen met het opstellen van een lijst met daarop de dieren die het meest in Nederland worden gehouden. Op basis van gegevens van dierenartsen en opvangcentra werden aan die lijst nog een aantal andere soorten toegevoegd. Van die lijst werden vervolgens de 90 meest populaire soorten bestudeerd. Soorten die tot gebruiksvee worden gerekend – zoals konijnen, hamsters en cavia’s – mogen door iedereen worden gehouden en werden dus niet geanalyseerd.

Gedrag
De bijna 100 geselecteerde soorten werden op verschillende aspecten beoordeeld (onder meer hun gedrag in het wild en in gevangenschap, hun gezondheid, en het gedrag ten opzichte van mensen). Uiteindelijk kreeg elk dier op de lijst een score toegewezen. Dieren met een hoge score waren het minst geschikt als huisdier, omdat ze een risico konden vormen voor mensen, hun gedrag veel aandacht behoeft en ook hun gezondheid in gevangenschap kwetsbaar is.

De zandwallaby. Afbeelding: Glen Fergus (via Wikimedia Commons).
De zandwallaby. Afbeelding: Glen Fergus (via Wikimedia Commons).

Tamarwallaby en de loewak
Uit het onderzoek rollen natuurlijk ook dieren die juist heel geschikt zijn als huisdier. De top vijf: het sikahert, de zandwallaby, de tamarwallaby, de lama en de loewak. Toch hoeven we volgens Koene niet te verwachten dat de zandwallaby de populairste huisdieren van dit moment – waaronder de hond en kat – van de troon stoot. “Honden en katten zijn speciale huisdieren, vanwege hun huisvesting (ze gaan vrij rond), de grote variatie tussen rassen en de enorme hoeveelheid literatuur die er reeds over is, dus deze soorten hebben we niet geanalyseerd. En wallaby’s zullen de honden en katten zeker niet vervangen.”

Het onderzoek naar geschikte huisdieren gaat ondertussen gewoon door. Er worden momenteel nog eens 270 diersoorten onder de loep genomen. “Ook kijken we hoe we de geschiktheid van vogels en reptielen in de toekomst kunnen gaan bepalen,” vertelt Koene.

Bronmateriaal

"Is the agile wallaby man's new best friend?" - Frontiers in Veterinary Science (via Eurekalert)
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Alexandre Buisse (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd