Op zoek naar aliens? Kijk eens in het hart van onze Melkweg!

melkweg

Nieuw onderzoek suggereert dat het hart van onze Melkweg de beste plek is om te zoeken naar intelligent buitenaards leven.

Waar in ons sterrenstelsel is de kans dat leven ontstaat en zich langdurig ontwikkelen kan, het grootst? Lang dachten onderzoekers dat het hart van onze Melkweg niet het antwoord op die vraag kon zijn. Er zijn immers in het hart van de Melkweg veel supernova’s te vinden. En supernova’s zijn nu niet bepaald bevorderlijk voor het in stand houden van leven. Sterker nog: supernova’s hebben steriliserende effecten op de planeten in hun omgeving. Aangenomen werd dan ook dat als er al leven in het hart van de Melkweg kon ontstaan, het in ieder geval niet zo lang stand kon houden dat het de tijd en gelegenheid had om uit te groeien tot intelligent leven.

Maar in een nieuw paper komen onderzoekers daar nu op terug. “Onze resultaten suggereren dat het hart van het sterrenstelsel logischerwijs de belangrijkste plek zou moeten zijn als het gaat om de zoektocht naar buitenaards intelligent leven en dat beschavingen die daar zijn ontstaan waarschijnlijk veel ouder zijn dan die van ons,” zo schrijven de onderzoekers.

Uit hun onderzoek blijkt dat de dichtheid van leefbare planeten in het hart van ons sterrenstelsel enorm is. Natuurlijk zijn er ook veel supernova’s, zo erkennen de onderzoekers, maar er zijn ook zoveel mogelijk leefbare planeten dat deze supernova’s nauwelijks invloed hebben op de kans dat er buitenaards leven in het hart van de Melkweg te vinden is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd