Op dit moment van de dag zijn we het gelukkigst

Begin je ’s ochtends fluitend aan de dag, terwijl je ’s avonds laat een tikkie down onder de dekens kruipt? Dat is niet gek: bij de meeste mensen is het leven ’s ochtends echt beter en daar zijn vermoedelijk biologische redenen voor.

Volgens Britse onderzoekers voelen mensen zich over het algemeen ’s ochtends het best en rond middernacht het slechtst. Maar ook de dag van de week en het seizoen hebben invloed op ons humeur. Niet geheel verrassend: we gaan lekkerder op de zomer.

Duidelijk patroon
Dat is ook geen nieuws. Wat wel nog niet eerder is onderzocht zijn schommelingen in onze stemming gedurende de dag. Daarom keken de onderzoekers naar data van de University College London COVID-19 Social Study, die van maart 2020 tot maart 2022 duurde en waar bijna 50.000 mensen aan meededen. Daarin zaten vragen als: hoe gelukkig voelde je je in de afgelopen week, hoe tevreden was je met je leven en in hoeverre had je het gevoel dat de dingen die je in je leven doet de moeite waard zijn?

Er bleek een duidelijk patroon: mensen voelden zich ’s ochtends het beste. Ze waren dan het gelukkigst en hadden de minste last van depressieve of angstige gevoelens. Ook waren ze dan het minst eenzaam. Rond middernacht voelden ze zich het slechtst.

Woensdagdip
De dag van de week had ook invloed. Op maandag en vrijdag waren de deelnemers gelukkiger dan op zondag en ook op dinsdag lag het geluksniveau nog wat hoger. Er was een dipje in het midden van de week. De dagen van de week hadden geen impact op gevoelens van eenzaamheid. Mogelijk voelen mensen zich op zondag slechter, omdat ze opzien tegen de hele werkweek, op maandag blijkt het dan best mee te vallen en voelen ze zich juist beter.

De seizoenen bleken meer impact te hebben dan de dagen van de week. In de winter hadden mensen duidelijk meer last van depressie, angsten en eenzaamheid. In de zomer waren ze gelukkiger, meer tevreden met hun leven en leek het leven ook meer de moeite waard. Sowieso piekte de psychische gezondheid in de zomer.

Zon, vakantie en de invloed van cortisol
Voor dit zomerse hoogtepuntje van geluk kunnen we nog wel een logische reden bedenken (de zon, de temperatuur, vakantie) maar hoe kan het dat geluksgevoelens zo variëren over de dag? Volgens de onderzoekers kan dat te maken hebben met onze biologische klok. “Cortisol piekt bijvoorbeeld kort na het wakker worden en bereikt zijn laagste niveau rond bedtijd”, schrijven ze. Dit stresshormoon, dat ook voor een hongergevoel zorgt in de ochtend, kan ertoe leiden dat we een soort up beleven ’s morgens, waardoor we meer energie hebben.

Maar dat verklaart natuurlijk niet de verschillen tussen zondag en maandag, of dinsdag en vrijdag. “Die verschillen kunnen gerelateerd zijn aan de dagelijkse activiteiten, die waarschijnlijk verschillen tussen weekenden en weekdagen”, aldus de onderzoekers. We hebben nu eenmaal meer zin in een vrije zaterdag met vrienden dan een lange werkdag op woensdag.

Gevolgen voor de hulpverlening
De onderzoekers waren verrast door hun resultaten. Tot nu toe was wel bekend dat het aantal uren daglicht bijvoorbeeld impact heeft op onze stemming, maar dat ook puur het tijdstip op de dag uitmaakt, is vrij nieuw.

Ze denken ook dat hun bevindingen gevolgen hebben voor de psychische hulpverlening. “Het welzijn van mensen en hun geestelijk gezondheid is het slechtst rond middernacht, midden in de week en in de winter. Daar moeten hulpverleners rekening mee houden als het gaat om bijvoorbeeld therapie en medicijnen”, besluiten de onderzoekers.

En zelf kun je misschien ook wat meer begrip hebben voor je humeur. Wees niet verbaasd als je je ’s ochtends nog kiplekker voelde en ’s avonds laat een beetje down bent: de volgende morgen is het weer over.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Interessant voor jou

Voor jou geselecteerd