Op deze exoplaneet heeft de wind een snelheid van 8690 km per uur

  wind

  Vind je het de laatste dagen wat winderig in Nederland? Dan ben je nog nooit op exoplaneet HD 189733b geweest!

  Op de exoplaneet zijn windsnelheden van 8690 kilometer per uur gemeten. Daarmee gaat de wind er zeven keer sneller dan het geluid op aarde en is de wind er 20 keer sneller dan de snelste winden die ooit op aarde zijn gemeten.

  HARPS
  De krachtige wind op HD189733b waait van de dagzijde van de planeet naar de nachtzijde. Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze de atmosfeer van de planeet met behulp van de High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS) bestudeerden. Met behulp van dit instrument konden ze de windsnelheid op HD 189733b vrij exact vaststellen. En de wind op de planeet heeft met een snelheid van 2 kilometer per seconde, haast.

  HD 189733b
  HD 189733b is ongeveer tien procent groter dan Jupiter, maar bevindt zich 180 keer dichter bij zijn ster dan ‘onze’ Jupiter. De planeet HD 189733b heeft een temperatuur van zo’n 1200 graden Celsius.

  Omdat HD 189733b vrij dicht bij ons in de buurt staat en vrij groot is, wordt deze planeet veelvuldig door wetenschappers bestudeerd. Zo hebben onderzoekers recent de kleur van deze exoplaneet vast kunnen stellen. Als we de planeet met het blote oog zouden kunnen aanschouwen, dan zou deze azuurblauw van kleur zijn. Die kleur ontstaat door een nevelige, woelige atmosfeer vol siliciumdeeltjes die blauw licht verstrooien.

  Bronmateriaal

  "5400mph winds discovered hurtling around planet outside solar system" - Warwick.ac.uk
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Mark A. Garlick / University of Warwick.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd