Oorzaak gebroken-hart-syndroom ontdekt

Mensen die lijden aan een gebroken-hart-syndroom – een zeldzame aandoening waarbij de hartspier tijdelijk verzwakt is – hebben bloedvaten die op een abnormale manier op stress reageren. Dat blijkt uit onderzoek. De resultaten verklaren in ieder geval deels waardoor het syndroom veroorzaakt wordt en stelt artsen in staat om vrouwen die het risico lopen de ziekte te krijgen, te identificeren.

Het gebroken-hart-syndroom is een aandoening aan het hart die vrijwel alleen vrouwen treft. Het syndroom treedt meestal op na een zeer stressvolle situatie: bijvoorbeeld het verlies van een dierbare.

Herstel
De symptomen van het gebroken-hart-syndroom lijken sterk op de symptomen die een mens heeft wanneer deze een hartaanval krijgt. Maar het gebroken-hart-syndroom zorgt niet voor verstopte aderen en het hart raakt niet blijvend beschadigd. Meestal herstellen de patiënten binnen enkele weken.

WIST U DAT…

…een gebroken hart soms voor nog maar twintig procent werkt?

Stress
Lang was onduidelijk waardoor het syndroom veroorzaakt werd, maar een nieuw onderzoek werpt licht op de zaak. De onderzoekers verzamelden een aantal proefpersonen en liet ze een stresstest doen om te achterhalen wat dit met hun bloedvaten deed. De patiënten die aan het gebroken-hart-syndroom leden, onderscheidden zich duidelijk. Hun bloedvaten werkten tijdens de stresstest niet zo goed. In periodes van stress moeten de vaten breder worden om ervoor te zorgen dat er meer bloed door de aderen stroomt. Maar bij de mensen met het gebroken-hart-syndroom werden de vaten juist smaller. De bloedtoevoer naar het hart werd dus minder.

De onderzoekers concluderen dat deze abnormale reactie op stress wel eens kan leiden tot het gebroken-hart-syndroom. Hun vondst biedt mogelijkheden. “Op dit moment is er geen manier om deze vrouwen (die aan het gebroken-hart-syndroom lijden, red.) te identificeren,” stelt onderzoeker Amir Lerman. “We hopen dat we met het ontwikkelen van deze test in staat zijn om de patiënten te herkennen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd