Oorsprong van modern hondenras lastig te achterhalen

Door de kruising van honden over de afgelopen 1000 jaar is het extreem lastig geworden om de oorsprong van de huidige rassen te achterhalen. Dat blijkt uit onderzoek.

Weet u van welk ras uw hond nu echt afstamt? Het is volgens wetenschappers nog knap lastig om dit te achterhalen. Zij analyseerden de genen van moderne rassen maar ook die van hun voorouders. En wat bleek? Moderne rassen hebben genetisch gezien maar weinig gemeen met hun voorouders. Zelfs rassen die gezien worden als ‘oud’ blijken helemaal niet zo ‘oud’ te zijn. U kunt denken aan rassen als de Akita, de Afghaanse windhond en de Chineese Shar-pei. Zij lijken absoluut niet meer of minder op de eerste tamme hond dan andere rassen. Volgens het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences USA (PNAS), is de kruisingsfokkerij hier de voornaamste oorzaak van. Maar ook het verplaatsen van de mensheid over de continenten en de impact die belangrijke gebeurtenissen zoals de twee Wereldoorlogen op de grootte van de hondenpopulatie hadden, speelt een rol.

De Dingo. Foto gemaakt door Timmy Toucan (cc via Flickr.com)
Toch kwam het team erachter dat sommige rassen, zoals de Basenji, de Saluki en de Dingo een andere genetische structuur hebben. Volgens een andere studie zou dit bewijs zijn dat deze rassen nog genen hebben van hun voorouders. Maar de onderzoekers van Durham hebben daar een andere verklaring voor. De rassen zouden namelijk geografisch geïsoleerd zijn geweest en geen deel hebben uitgemaakt van de negentiende eeuwse Victoriaanse Kennel Clubs die die meeste rassen die we vandaag de dag kennen, fokten.

In totaal onderzochten de wetenschappers de genetische data van 1.375 honden die 35 verschillende rassen representeerden. Ook werd er gekeken naar data van wolven, omdat uit een recente genetische studie blijkt dat de hond uitsluitend van de grijze wolf afstamt. Volgens de leider van het onderzoek, Dr. Gregor Larson, is er nog een hoop dat we niet weten over de geschiedenis van de hond. “Het was het eerste dier dat door mensen getemd werd. We weten bijna niets van waar, wanneer, hoe en hoe vaak dit gebeurde. Hoe werd de hond onze best vriend?” Een echt antwoord hebben de onderzoekers niet, maar ze kwamen er wel achter dat binnen de 15.000 jaar oude geschiedenis van het temmen van honden, de hond pas 2000 jaar geleden voor het eerst als huisdier werd gehouden.

Bronmateriaal

"Modern dog breeds genetically disconnected from ancient ancestors" - dur.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door aldenchadwick (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd