Ook zijde van ‘wilde’ rups voortaan bruikbaar

Nu kunnen eigenlijk alleen gedomesticeerde rupsen goede zijde leveren, maar dankzij een ontdekking van wetenschappers gaat dat veranderen.

Zijde wordt gemaakt door zijderupsen. Ze maken er cocons van. Door die cocons voorzichtig af te wikkelen, ontstaan lange zijdedraden.

Mulberry
Vandaag de dag wordt de meeste zijde geproduceerd door cocons van een gedomesticeerde zijderups voorzichtig uit elkaar te halen. ‘Wilde’ zijderupsen produceren ook zulke cocons, maar deze zijn heel lastig af te wikkelen zonder dat de zijdedraden beschadigen.

WIST U DAT…

…rupsen op dieet fluorescerende zijde kunnen produceren?

Wilde rups
Maar wetenschappers hebben nu een manier ontwikkeld waardoor het afwikkelen van wilde cocons tot de mogelijkheden gaat behoren. Ze ontdekten dat zich op het oppervlak van de wilde cocons een dun laagje bevindt. Door dit laagje te verwijderen, kunnen de cocons heel gemakkelijk uit elkaar gehaald worden. De draden die dat opleverde, waren net zo sterk en lang als die van de gedomesticeerde rupsen.

De ontdekking kan grote consequenties hebben voor de productie van zijde. Op dit moment beperkt de zijde-industrie zich nog sterk tot Azië, omdat de gedomesticeerde zijderups daar van nature voorkomt. Maar nu blijkt dat ook wilde rupsen zijde kunnen leveren, kan ook in Afrika en Zuid-Amerika zijde worden geproduceerd.

Bovenstaande foto laat de cocons van de zijderups zien. Foto: Rebecca Selah (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd