Ook vrouw was in Steentijd slachtoffer van geweld

steentijd

De Steentijd was een gewelddadige tijd. Lang dachten onderzoekers dat voornamelijk mannen onder dat geweld gebukt gingen, maar een nieuw onderzoek wijst erop dat ook vrouwen het slachtoffer werden.

Dat schrijven onderzoekers in het blad American Journal of Physical Anthropology. De onderzoekers bestudeerden de schedels van 378 mensen die in de periode van 3900 tot 1700 voor Christus in Denemarken en Zweden leefden. Veel van de schedels lieten verwondingen zien: bijna tien procent van de Zweedse en bijna zeventien procent van de Deense schedels.

Geweld

De onderzoekers weten niet goed wat de oorzaak van het geweld in de Steentijd was. Maar ze denken onder meer aan ruzies tussen verschillende groepen mensen of families.

Mannen en vrouwen
Maar waren het nu vooral mannen die met geweld te maken hadden, gewond raakten en soms zelfs stierven? Of hadden ook de vrouwen in de Steentijd met geweld te maken? De onderzoekers ontdekten dat significant meer mannen verwondingen aan de schedel opliepen die later weer genazen. Maar wonden die niet heelden – en dus kort voor het overlijden van individuen werden toegebracht en waarschijnlijk bijdroegen aan de dood van het individu – kwamen even vaak op schedels van mannen als op schedels van vrouwen voor.

Resultaten
De resultaten suggereren dat mannen regelmatig bij niet-dodelijk geweld betrokken waren. En dat mannen en vrouwen even vaak bij dodelijk geweld betrokken waren.

Waarschijnlijk waren de mannen en vrouwen wel op een andere manier bij het geweld betrokken. Mannen vochten mogelijk actief, terwijl de vrouwen passieve slachtoffers waren: zij konden (mede door de zorg voor hun kinderen en het feit dat ze niet getraind waren om te vechten) zich niet verweren en ook niet snel vluchten. Dat zou kunnen verklaren waarom het geweld veel vrouwen fataal werd.

Bronmateriaal

"Patterns of violence-related skull trauma in neolithic southern scandinavia" - Wiley.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Viktor M. Vasnetsov (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd