Ook vreemdgaande gelada-aap doet er alles aan niet betrapt te worden

gelada

Wanneer mensen vreemdgaan, doen ze dat meestal stiekem. En ze zijn niet de enigen, zo blijkt. Ook gelada-apen verbergen het feit dat ze een scheve schaats rijden heel tactisch voor hun leiders en wel door onder meer heel zachtjes te doen tijdens hun vrijpartijen.

Dat hebben wetenschappers ontdekt toen ze het seksuele gedrag van 200 gelada’s in een nationaal park in Ethiopië bestudeerden.

Leider
In principe is het de bedoeling dat vrouwtjes in een kudde gelada’s alleen paren met de leider van de groep. Maar er zijn mogelijkheden genoeg om vreemd te gaan, want rond de kudde hangen genoeg mannetjes rond. Maar vreemdgaan is wel een risico. Gelada’s leven namelijk op grasland. Als het dominante mannetje ontdekt dat een vrouwtje vreemdgaat, kan het vrouwtje zich nergens verschuilen. De onderzoekers vermoedden dan ook wel dat wanneer vrouwtjes vreemdgaan, ze er alles aan doen om dat geheim te houden.

WIST U DAT…

Vreemdgaan
En dat vermoeden blijkt te kloppen. De onderzoekers bestudeerden meer dan 1000 seksuele relaties tussen gelada’s. Wanneer vrouwtjes seks hadden met de leider van hun groep ging dat er luidruchtig aan toe: zowel het mannetje als het vrouwtje geeft harde kreten die zelfs dertig meter verderop hoorbaar zijn. Radicaal anders werd het wanneer een vrouwtje vreemdging. In dit geval maakten zowel het mannetje als het vrouwtje aanzienlijk minder lawaai. Bovendien zorgden ze ervoor dat ze paarden op een plek ver van de leider van de kudde. Het suggereert dat het vrouwtje en haar minnaar hun gedrag heel tactisch aanpassen om te voorkomen dat ze betrapt worden.

Maar ondanks de voorzorgsmaatregelen kwam het wel eens voor dat een vrouwtje en minnaar op heterdaad betrapt werden. En in zulke situaties werd wel duidelijk waarom de vrouwtjes en hun minnaars zoveel moeite doen om te voorkomen dat hun relatie wordt ontdekt. De leider joeg betrapte stelletjes namelijk uit elkaar. Daarna had hij meestal geen seks met het vrouwtje. Dat suggereert dat hij vooral boos was en dus niet zozeer de competitie met de andere man aanging. De onderzoekers stellen in het blad Nature Communications dan ook dat leiders vreemdgangers zullen bestraffen wanneer ze de gelegenheid krijgen. Voor vrouwtjes een goede reden om als ze een scheven schaats rijden, dat in ieder geval voorzichtig te doen.

Bronmateriaal

"Secret rendezvous: Geladas conceal monkeying around from leader males" - UMich.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door sannse (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd