Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin wetenschappers ook onthullen welke kattenrassen gemiddeld gezien de langste en kortste levensduur kennen.
De bevindingen zijn terug te lezen in het blad Journal of Feline Medicine and Surgery. Voor het onderzoek bogen de wetenschappers zich over de gegevens van 7936 katten die bij een dierenarts ingeschreven stonden en tussen 1 januari 2019 en 31 maart 2021 overleden. Op basis van deze omvangrijke dataset berekenden de onderzoekers de gemiddelde levensduur per ras en geslacht.
Vrouwtjes versus mannetjes
Het onderzoek onthult allereerst dat mensen meer met katten gemeen hebben dan je misschien zou denken. Zo blijkt voor katten – net als voor mensen – te gelden dat ze doorgaans langer leven als ze van het vrouwelijke geslacht zijn. Zo bleken vrouwelijke katten ongeveer 1,33 jaar ouder te worden dan hun mannelijke tegenhangers.
Onduidelijk is overigens waarom vrouwtjes doorgaans langer leven dan mannetjes, al zijn er wel een aantal (potentieel dodelijke) aandoeningen te noemen die vooral mannelijke katten treffen, zo schrijven de onderzoekers. Daarnaast kunnen ook verwondingen die mannelijke katten tijdens gevechten met soortgenoten oplopen wellicht helpen verklaren waarom mannetjes doorgaans jonger overlijden. Maar het is voor nu allemaal speculatie.
Oud
In hun studie onthullen de wetenschappers verder dat Burmezen en heilige Birmanen – twee vrij bekende kattenrassen – gemiddeld gezien de langste levensduur hebben. Deze katten worden gemiddeld 14,4 jaar oud. Qua levensduur worden ze op de voet gevolgd door gekruiste rassen (verkregen door twee raszuivere katten, behorende tot twee verschillende rassen met elkaar te kruisen) en de Siamese kat. Deze worden respectievelijk gezien gemiddeld 11,9 en 11,7 jaar oud.
Vroege dood
Het kortst leeft de sfinx, een naaktkattenras. Deze katten bleken gemiddeld slechts 6,8 jaar oud te worden. Waarom de sfinx-kat doorgaans vrij jong overlijdt, is onduidelijk. Maar er zijn in een eerdere studie voorzichtige aanwijzingen gevonden dat het ras aanleg heeft voor hartproblemen en verschillende andere aandoeningen. Maar meer onderzoek hiernaar is hard nodig, zo stellen de onderzoekers. Zeker aangezien de sfinx-kat wereldwijd steeds populairder wordt.
Te licht of te zwaar
In hun studie identificeren de onderzoekers ook een aantal factoren die geassocieerd kunnen worden met een kortere levensduur van katten. Zo blijken katten die geen ideaal gewicht hebben – en dus te zwaar of juist te licht zijn – doorgaans korter te leven. Hetzelfde geldt voor raszuivere katten.
Het zijn allemaal slechts gemiddelden en voorspellingen; er zijn ongetwijfeld ook raskatten die juist heel oud worden en kruisingen die juist vroeg komen te overlijden. Toch is het belangrijk om een beetje een beeld te hebben van hoe oud een kat gemiddeld genomen wordt, zo stellen de onderzoekers. Zo kan een beter begrip van de levensduur van een kat bijvoorbeeld van pas komen als baasjes of dierenartsen lastige beslissingen moeten nemen omtrent de beste behandeling van een zieke kat. Ook voor het dierenasiel en mensen die daar naartoe gaan om een kat op te halen, kan het fijn zijn om een beetje een beeld te hebben van de nog resterende levensduur van het dier, zo menen de onderzoekers.