Ook voor een jonge T. rex kon je maar beter een blokje omgaan

Onderzoekers tonen aan dat de machtige dino als tiener al van grote plantenetende dino’s snoepte.

Dat is te lezen in het blad Peerj – the Journal of Life and Environmental Sciences. In hun paper beschrijven de onderzoekers fossiele resten van een staartbot van een plantenetende dinosaurus die gekenmerkt worden door drie grote, V-vormige bijtsporen. En alles wijst erop dat deze het werk zijn van een T. rex die zich nog in zijn tienerjaren bevond. Het is best verrassend dat de machtige dinosaurus op zo’n jonge leeftijd al van grote plantenetende dinosaurussen at, aangezien deze in dat stadium van zijn leven – in tegenstelling tot volwassen soortgenoten – nog niet in staat was om botten van prooidieren te verbrijzelen.

Belang
“Dit is belangrijk voor de paleontologie, omdat het laat zien hoe T. rex – de populairste dinosaurus ooit – zijn dieet en etensvaardigheden terwijl hij groeide, ontwikkelde,” aldus onderzoeker Joseph Peterson. “Het is onderdeel van een groter, lopend onderzoek van veel paleontologen dat erop gericht is om beter te begrijpen hoe T. rex meer dan 65 miljoen jaar geleden groeide en functioneerde.”

Nieuwsgierig…
…hoe een jonge T. rex er uitzag? Bekijk dan eens de reconstructie die een Amerikaans museum recent maakte.

Tiener
Dat de bijtsporen het werk zijn van een T. rex hadden de onderzoekers eigenlijk gelijk in de gaten. “We vermoedden dat T. rex verantwoordelijk was voor de bijtsporen, omdat in de gesteentelaag waar de plantenetende dinosaurus in is ontdekt, slechts een paar vleesetende dinosaurussen en andere reptielen zijn aangetroffen. Er zijn ook fossielen van krokodillen ontdekt, maar deze zouden rondere bijtsporen hebben achtergelaten,” aldus Peterson. En ook de Velociraptors die aan het eind van het Krijt zij-aan-zij met de plantenetende dino’s leefden, vielen al snel af. “Er zijn wel kleine Velociraptor-achtige dinosaurussen aangetroffen, maar hun tanden zijn te klein om zulke bijtsporen achter te laten. En een volwassen T. rex zou bijtsporen hebben achtergelaten die juist weer veel groter zijn.” Uiteindelijk bleef er dan ook maar één kandidaat over: de jonge T. rex. Naar schatting zou de T. rex die van deze plantenetende dino snoepte zo’n 11 of 12 jaar oud zijn geweest. En daarmee was het een jongvolwassen exemplaar. “Hoewel deze T. rex jong was, had deze een krachtige beet.”

Wat de vondst extra bijzonder maakt, is dat er tot op heden nog maar zelden bijtsporen van niet-volwassen theropode dinosaurussen zijn teruggevonden. “We bevinden ons echt in de ‘gouden eeuw’ van de paleontologie,” aldus Peterson. “We leren meer over dinosaurussen dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. En we leren meer over hoe ze opgroeiden.”

Bronmateriaal

"Teenage T. rex was already chomping on prey, new UW Oshkosh research shows" - University of Wisconsin, Oshkosh
Afbeelding bovenaan dit artikel: Patrick Flood, UW Oshkosh

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd