Ook volwassene slaapt beter na wiegen

Wiegen is niet alleen goed voor baby’s: ook volwassenen vallen al wiegend gemakkelijker in slaap en slapen vervolgens ook beter, zo blijkt.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een kleinschalig onderzoek onder tien mannen. De heren kregen de opdracht om twee middagdutjes te doen. Eén in een bed dat zachtjes heen en weer wiegde en één in een ‘gewoon’ bed. Terwijl de heren sliepen, werden hun hersenen gescand.

Sneller
Wanneer de heren heen en weer gewiegd werden, vielen ze gemiddeld na vier minuten in slaap. Dat is dertig tot veertig procent sneller dan wanneer ze in het stilstaande bed lagen.

WIST U DAT…

het hoofd koel houden (letterlijk!) helpt tegen slapeloosheid?

Beter
Maar de mannen sliepen al wiegend ook beter. Ze sliepen dieper: ze bevonden zich 25 tot 30 procent langer in de diepst mogelijke slaap. Uit de hersenscans blijkt bovendien dat het brein van de mannen die gewiegd werden, harder werkte om het geheugen te verbeteren en storende geluiden uit te filteren.

Hoe het komt dat wiegen zo’n goede invloed op het slaapgedrag heeft, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk helpt het wiegen de hersengolven beter op elkaar af te stemmen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Adam Zdebel (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd