Ook vogels lezen van links naar rechts

 BIOLOGIE  Niet alleen mensen tellen van links naar rechts. Vogels doen dat ook. Die conclusie trekken wetenschappers nadat ze volwassen en jonge Amerikaanse notenkrakers aan een grondig onderzoek onderwierpen. Vogels bleken ook beter te kunnen leren als ze goed geslapen hadden.

De Amerikaanse notenkrakers werden getraind om het vierde object uit een rijtje te halen. Als ze dat goed deden, kregen ze iets te eten. Eerst werden deze objecten in een verticale lijn gezet. Zodra de vogels het helemaal onder de knie hadden, werd de lijn horizontaal opgezet. De vogels haalden foutloos de vierde uit de rij door van links naar rechts te tellen. Volgens de onderzoekers is het de eerste keer dat dit bij niet-menselijke soorten wordt ontdekt.

Een ander onderzoek wijst uit dat vogels ook slaap nodig hebben om het geleerde te verwerken. De onderzoekers trainden spreeuwen om op bepaalde signalen te reageren. Eén van de signalen betekende dat de vogels een beloning kregen, een andere dat ze gestraft werden (het licht in de kooi ging uit). Uit dit experiment bleek dat ze gebeurtenissen beter onthielden als ze daarvoor goed geslapen hadden.

Beide onderzoeken laten zien dat mensen en vogels in bepaalde aspecten extreem veel van elkaar weg hebben. Het eerste onderzoek is in Biology Letters verschenen. Het tweede in The Journal of Neuroscience.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd