Ook vogels kennen cyclus van geweld

Jonge genten die mishandeld of misbruikt worden door oudere genten groeien zelf ook uit tot vogels die mishandelen en misbruiken.

Dat blijkt uit onderzoek. Het is voor het eerst dat onderzoekers de cyclus van geweld – waarbij het gebruiken van geweld van generatie op generatie wordt doorgegeven – bij wilde dieren aantreffen. Eerder werd deze cyclus al wel onder mensen geconstateerd.

Groep
Genten leven in grote groepen. Vader en moeder proberen elk jaar een jong groot te brengen. En dat is hard werken: de ouders brengen een deel van de tijd door in de lucht en op het water, op zoek naar voedsel. Het jong blijft dan alleen achter.

WIST U DAT…

Mishandeling
En dat is het moment waarop oudere vogels – geen familieleden – hun kans schoon zien. Ze benaderen de kleintjes. Soms heel vriendelijk, maar vaker mishandelen of misbruiken ze de jongen. “Eigenlijk alle jongen ervaren mishandeling,” stelt onderzoeker David Anderson.

Aanval
Hij bestudeerde een kolonie en ontdekte dat jongen die vaker worden aangevallen zelf ook vaker jongen aanvallen. Hij vermoedt dat de vogels door hun ervaringen voor het leven getekend zijn. Zelfs hun persoonlijkheid zou erdoor veranderen.

Geen genen
De wetenschappers denken niet dat het iets genetisch is: de vogels worden altijd aangevallen door vogels die geen familie zijn. “Het verband dat wij hebben gevonden, wijst erop dat de ervaringen en niet de genen het gedrag beïnvloeden.”

De vogels die slachtoffer worden van geweld zouden meer stresshormonen produceren. En dat zou op latere leeftijd weer leiden tot agressief gedrag. En daarmee is een cyclus van geweld geboren.

Bronmateriaal

"Abused baby boobies grow up to abuse other chicks" - BBC.co.uk
Bovenstaande foto is gemaakt door Kerry Lannert (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd