Ook vogels hebben eigen persoonlijkheid

Nieuwsgierige vogels of dappere vogels: het kan allemaal nu blijkt dat de dieren ook een persoonlijkheid hebben.

En die persoonlijkheid heeft grote invloed op het gedrag, de gezondheid en de levensduur van de vogeltjes, zo blijkt uit het onderzoek.

Onderzoek
De wetenschappers bestudeerden 22 groenvinken. De dieren werden geconfronteerd met een nieuwe situatie: in de etensbak bevonden zich felgekleurde, vreemde objecten. De onderzoekers bestudeerden de reacties van de vogels. De dapperste vogeltjes durfden al na een paar seconden op hun bakje af te stappen. De minder moedige vogels keken tot wel dertig minuten de kat uit de boom.

WIST U DAT…

Stress
De wetenschappers keken ook welke invloed de persoonlijkheid van de vogeltjes op de gezondheid had. Zo bestudeerden ze de stofwisseling van de dieren. De vogeltjes die heel voorzichtig waren, bleken meer hinder te ondervinden van oxidatieve stress: een toestand die de lichaamscellen beschadigt. De vogeltjes die veel nieuwsgieriger en dapperder waren, hadden minder last van oxidatieve stress en werden er bovendien beter tegen beschermd.

“Neofobische vogels – degenen ide bang zijn voor nieuwe dingen – kunnen wel eens flink lijden onder de oxidatieve stress en daardoor eerder sterven,” concludeert onderzoeker Kathryn Arnold. Toch heeft timide zijn ook voordelen. “Maar de kans dat ze door een roofdier worden opgegeten, is kleiner, omdat ze voorzichtiger zijn dan de dappere vogels.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd