Ook troposfeer warmt op

Niet alleen het oppervlak van de aarde, maar ook de troposfeer – de laagste etage van de atmosfeer – warmt op. Dat concluderen wetenschappers. De opwarming ligt in de lijn der verwachtingen: nadat steeds meer broeikasgassen zich verzamelen en de aarde opwarmt, is dit een logische derde stap in het proces dat klimaatverandering heet.

De troposfeer is de onderste laag van de atmosfeer. In dit gebied speelt het weer zich grotendeels af.

Observatie
Hoewel de onderzoekers altijd beredeneerden dat de troposfeer met de huidige gang van zaken wel moest opwarmen, lieten de observaties lang andere dingen zien. Volgens onderzoeker Dian Seidel heeft dat alles te maken met de manier waarop deze observaties gedaan werden. Het meten van temperaturen in de troposfeer is namelijk ingewikkeld.

Niet precies
In 1990 deden wetenschappers al een verwoede poging om de opwarming van de troposfeer aan te tonen. Ze gebruikten daarvoor weerballons en satellieten, maar verkregen niet de resultaten waar ze op gehoopt hadden. “Ze (de weerballonnen en satellieten, red.) waren niet precies genoeg om de kleine veranderingen in het klimaat te zien,” weet onderzoeker Dian Seidel.

Punt uit
De onderzoekers concludeerden in 1990 dat er van een opwarming van de troposfeer geen sprake was en dat was voer voor de klimaatsceptici. Onterecht, zo toont Seidel nu samen met haar collega’s aan. De troposfeer warmt op. Punt uit. De onderzoekers baseren zich op klimaatmodellen en nauwkeurige observaties.

Dat de klimaatverandering gestaag vordert, lijdt daarmee theoretisch gezien geen twijfel meer. Niet alleen wetenschappers, maar ook politici moeten het daarmee doen. Maar of het genoeg is om tijdens de klimaattop die 29 november in Cancun, Mexico plaatsvindt, tot een akkoord te komen, is twijfelachtig.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd