Ook spermakwaliteit van Zuid-Spaanse mannen holt achteruit

spermacel

De kwaliteit van het sperma van jonge Spaanse mannen uit de regio’s Murcia en Almeria holt achteruit, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Jaarlijks neemt de kwaliteit gemiddeld met twee procent af.

Dat schrijven Spaanse wetenschappers in het blad Andrology. Ze verzamelden tussen 2001 en 2002 sperma van 273 Spaanse mannen die op dat moment tussen de achttien en 23 jaar oud waren. Tien jaar later verzamelden onderzoekers opnieuw sperma van Spaanse mannen uit diezelfde leeftijdscategorie. Ze letten er daarbij op dat beide groepen mannen niet alleen hun leeftijd, maar ook andere belangrijke kenmerken gemeen hadden en dus goed met elkaar te vergelijken waren. De mannen kwamen in beide gevallen ook uit de regio’s Murcia en Almeria.

38 procent
Uit het onderzoek blijkt volgens de onderzoekers dat “de totale hoeveelheid en concentratie sperma het laatste decennium onder jonge mannen in het zuidoosten van Spanje sterk is afgenomen”. Het gaat dan om een afname van 38 procent in een decennium tijd.

Onvruchtbaarheid
Dat de kwaliteit van het sperma terugloopt, wil niet zeggen dat ook steeds meer mannen onvruchtbaar zijn, zo benadrukken de onderzoekers. Zij keken enkel naar de kwaliteit van het sperma en niet naar de vruchtbaarheid van mannen. Toch kan niet worden uitgesloten dat de verslechterende kwaliteit van het sperma op lange termijn gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid van de Zuid-Spaanse mannen. Uit eerder onderzoek is namelijk al gebleken dat bevruchting van een eicel lastiger wordt als de concentratie spermatozoïden onder de 40 miljoen per milliliter komt. “Met een gemiddelde afname in kwaliteit van sperma van zo’n 2 procent per jaar, kan het sperma van jonge mannen deze limiet van 40 miljoen per milliliter op heel korte termijn al bereiken,” benadrukt onderzoeker Jaime Mendiola.

Stoppen
Het is daarom zaak dat de achteruitgang van het sperma gestopt wordt. Het is echter nog niet helemaal duidelijk welke factoren verantwoordelijk zijn voor de verslechterende kwaliteit. Daar moet dan ook snel onderzoek naar gedaan worden, vinden de onderzoekers. Ze vermoeden zelf dat er een verband is tussen de verslechterde kwaliteit van het sperma en de levensstijl van mannen. Een gezonder dieet zou wellicht de kwaliteit van het sperma al op kunnen krikken.

Niet alleen mannen in het zuiden van Spanje kampen met minder goed sperma. In december vorig jaar werd duidelijk dat ook de kwaliteit van het sperma van Franse mannen de laatste jaren enorm is achteruitgegaan. En er zijn nog andere – kleinschalige – studies die erop wijzen dat het sperma in enkele andere Europese landen aan kwaliteit inlevert. Of ook Nederlandse mannen met deze achteruitgang te maken hebben, is onduidelijk. Het wordt steeds duidelijker dat de achteruitgang niet enkel een Frans of Spaans probleem is, maar we kunnen de resultaten van dit soort onderzoeken niet zomaar op de Nederlandse bevolking projecteren.

Bronmateriaal

"La calidad del semen de los jóvenes del sureste español ha descendido un 38% en la última década" - Agenciasinc.es
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door wellcome images (via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd