Het bedrijf heeft een maanlander onthuld en wil al in 2024 mensen op de maan zetten.
Volgens Jeff Bezos, oprichter van Blue Origin, is er in stilte al enkele jaren aan de maanlander gewerkt. “We moeten terugkeren naar de maan en er dit keer blijven,” aldus Bezos.
Today, our founder shared our vision to go to space to benefit Earth. We must return to the Moon—this time to stay. We’re ready to support @NASA in getting there by 2024 with #bluemoon. pic.twitter.com/UqQyMa9Zcn
— Blue Origin (@blueorigin) 9 mei 2019
De lander
De door Blue Origin gebouwde maanlander – die in eerste instantie onbemand zal worden gelanceerd – kan enkele duizenden kilo’s bagage naar de maan brengen. Bovenop de lander kunnen bijvoorbeeld meerdere maanrovers worden geplaatst die – eenmaal op de maan aangekomen – met kraantjes op het maanoppervlak worden geplaatst.
Brandstofcellen aan boord van de lander zorgen ervoor dat deze ook de maannacht – een periode waarin er geen zonlicht op de lander valt en dus geen zonne-energie kan worden opgewekt – kan overleven en een vrij lange levensduur heeft.
Bemand
Ook heeft Blue Origin al heel concrete ideeën voor een variant van deze maanlander die in staat is om mensen naar de maan te vervoeren. Deze variant moet het mogelijk maken om al in 2024 mensen op de maan te zetten.
Het jaartal 2024 komt natuurlijk niet uit de lucht vallen; president Trump heeft NASA opgedragen om in 2024 mensen op de maan te zetten. En Blue Origin wil daar dolgraag bij helpen. NASA kan die hulp goed gebruiken; de ruimtevaartorganisatie heeft namelijk niet de financiële middelen, noch de tijd om een bemande maanmissie op eigen houtje te ontwikkelen. Daarom wordt er actief gezocht naar samenwerkingen met ruimtebedrijven.