Ook professionele telescopen zien streep van Jupiter terugkeren

In mei bleek één van de meest prominente strepen op Jupiter plots verdwenen te zijn. Scientias.nl meldde twee weken geleden dat amateur-astronomen een opvallende witte vlek kiekten, een mogelijk bewijs van de comeback van Jupiters streep. Uit observaties van verschillende professionele telescopen blijkt dat de streep inderdaad terugkeert.

Jupiter heeft – of beter gezegd: had – twee prominente strepen. Eentje op het zuidelijk halfrond en eentje op het noordelijk halfrond. Maar in mei werd duidelijk dat de streep op het zuidelijke deel van de planeet plotseling verdwenen was. Toch ontdekte amateur-astronoom Christoper Go begin november een opvallende vlek in de witte band van Jupiter.

Opklaring
NASA’s Infrared Telescope Facility, de Keck telescoop en de Gemini telescoop werden gebruikt om de vlek op te sporen. En er gaat inderdaad iets gebeuren. “Het donkere materiaal ten westen van de vlek laat zien dat het wolkendek opklaart”, zegt onderzoekswetenschapper Glenn Orton van NASA. Een teken dat de band weer terugkomt.

Verborgen
Het witte wolkendek bestaat uit wit ammoniak ijs. Aangezien de witte wolken hoger zweven dan de bruine wolken, lijkt het alsof de bruine band verdwenen is. Het is niet bekend waarom de witte wolken soms wel en soms niet te zien zijn.

Eerste keer?
Het is niet de eerste keer dat de bruine wolkenband tijdelijk is verdwenen. Toen NASA’s Pioneer 10 ruimtesonde in 1973 langs Jupiter vloog, maakte hij gedetailleerde foto’s van de dikke atmosfeer van de planeet. Op deze foto’s ontbrak ieder spoor van de zuidelijke equatoriale band. Ook in de jaren ’90 was de donkere streep tijdelijk niet te zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd