Ook online genegeerd worden doet pijn

Genegeerd worden op Facebook doet net zo’n zeer als genegeerd worden in de ‘echte’ wereld. Dat blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers vroegen 275 studenten om zich in te beelden dat ze tijdens een conversatie werden buitengesloten. Daarna moesten de proefpersonen aangeven hoe dat voelde. De studenten gaven aan dat ze dachten dat in zo’n situatie hun gevoel van eigenwaarde een flinke deuk op zou lopen. Ook verwachtten ze zich ellendig te voelen. Het maakte daarbij niet uit of de buitensluiting online of in de ‘echte’ wereld plaatsvond. Wel dachten de proefpersonen dat het online niet zo hard aan zou komen.

Experiment
Wetenschappers lieten in een tweede experiment 77 proefpersonen kennismaken met onderzoeksassistenten die de opdracht gekregen hadden om de proefpersonen te negeren. De onderzoeksassistenten logen over hun identiteit en deden zich voor als proefpersonen. De helft van de proefpersonen werd in een echt gesprek genegeerd. De andere helft in een conversatie die online plaatsvond. Opvallend genoeg reageerden de proefpersonen in beide situaties even heftig op het feit dat ze buitengesloten werden.

WIST U DAT…

…mensen met een minderwaardigheidscomplex Facebook beter links kunnen laten liggen?

Verrassend
“De meeste mensen zouden waarschijnlijk verwachten dat online genegeerd worden niet zo’n pijn doet als in het echt genegeerd worden,” stelt onderzoeker Joshua Smyth. Maar het onderzoek laat zien dat mensen vergelijkbare psychologische reacties vertonen wanneer ze online of offline genegeerd worden.

Het ligt niet aan mij
Uit het onderzoek blijkt ook dat studenten dachten dat buitensluiting veel vervelender was dan in werkelijkheid het geval was. Ook bleken studenten bij gevallen van buitensluiting altijd te denken dat het niet aan hen, maar aan de anderen lag. “Dit kan een soort bescherming zijn om de stemming en het gevoel van eigenwaarde op peil te houden,” vertelt onderzoeker Kelly Filipkowski.

Het onderzoek wijst erop dat er niet zo heel veel verschillen zijn tussen een online en offline ontmoeting. Maar, zo waarschuwen de onderzoekers, de resultaten gelden waarschijnlijk niet voor iedereen. Hun studie richtte zich enkel op studenten: een doelgroep die met internet is opgegroeid. Uit nader onderzoek moet blijken of ook ouderen die minder met internet doen online en offline even hard worden getroffen door een afwijzing.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd