Ook mantelbavianen zijn slachtoffer van huiselijk geweld

Vrouwelijke mantelbavianen lijden onder huishoudelijk geweld. En ze hebben het idee dat ze niet aan de tucht van hun man kunnen ontsnappen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

In de meeste groepen apen is het zo dat mannetjes door de groep zwerven om hun genen te verspreiden en voor divers nageslacht te zorgen. Maar bij de mantelbaviaan is het andersom en zwerven de vrouwtjes rond.

Ontvoering
Vrouwtjes gaan echter niet vrijwillig rondzwerven en met verschillende mannetjes paren. Vandaar dat veel mannetjes het recht in eigen hand nemen en vrouwtjes ‘ontvoeren’. Wetenschappers zijn er nu voor het eerst getuige van geweest hoe drie vrouwtjes ontvoerd werden.

Huiselijk geweld
De echte man van de vrouwtjes strafte de dames voor het feit dat ze zich lieten ontvoeren door ze te bijten. Een vorm van huiselijk geweld.

WIST U DAT…

…niet elke baviaan even goed met stress omgaat?

Ontvoerder
Maar de mannetjes wilden hun vrouwtjes ook terug en gingen eveneens de strijd aan met de ontvoerder. Dat leverde vaak een heftig gevecht op, zo concludeert onderzoeker Larissa Swedell. Volgens haar zien de apen ontvoering als een oneerlijke manier om aan een vrouwtje te komen. Daarom zouden de dieren zo hard optreden om hun vrouwtjes weer terug te krijgen.

Bedreiging
De vrouwtjes – die ook flink gestraft werden door hun echte man – gingen elke keer weer terug naar hun mannetje. Ook al wisten ze dat hij gewelddadig was. “De band is zo sterk dat een vrouwtje wanneer ze bang is naar haar man rent, zelfs als hij de bron van de bedreiging is,” stelt Swedell.

Volgens de onderzoekers zijn er overeenkomsten tussen het gedrag van de apen en dat van mensen. Veel mensen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld hebben eveneens het idee dat ontsnappen onmogelijk is. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Primates.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd