Ook machtige vrouwen gaan vreemd

Er zijn genoeg voorbeelden van machtige mannen die een scheve schaats rijden, maar vrouwen kunnen er ook wat van, zo blijkt uit onderzoek.

Bill Clinton en Jack de Vries mogen zich onder anderen in het rijtje der machtige vreemdgangers scharen. Hun affaires werden breed uitgemeten in de pers en daardoor is het idee ontstaan dat het vooral machtige mannen zijn die vreemdgaan. Onterecht, zo blijkt uit onderzoek van Joris Lammers van de Tilburg University.

Macht
Macht zorgt ervoor dat mensen vreemdgaan. Maar het maakt daarbij niet uit of die machtige mensen nu van het vrouwelijke of mannelijke geslacht zijn: machtige vrouwen gaan net zo goed vreemd.

Carrièreswitch?

Lees hier of u een dictator zou kunnen worden.

Onderzoek
De onderzoekers baseren hun conclusie op een onderzoek onder 1500 lezers van Intermediair. Zowel machtige als minder machtige professionals vulden een vragenlijst in.

Zelfverzekerd
Hieruit blijkt dat machtige mensen vaker vreemdgaan en ook vaker van plan zijn om een scheve schaats te rijden dan minder machtige mensen. Lammers denkt wel te weten hoe dat komt. Mensen met macht zijn zelfverzekerder en en stappen daardoor gemakkelijker op iemand af. Ook zijn ze assertiever en dat maakt ze weer aantrekkelijker. Dat alles geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Rolpatroon
Daarnaast stelt Lammers vast dat het vroeger wel vooral mannen waren die vreemdgaan. Door veranderingen in het rolpatroon is dat anders geworden. Vrouwen zijn niet meer zo afhankelijk van hun man en kunnen meer hun eigen gang gaan.

Het onderzoek van Lammers is verschenen in het blad Psychological Science.

Bronmateriaal

Persbericht Tilburg University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd