Ook de maand augustus was recordbrekend warm

  Nog nooit was de maand augustus sinds de temperatuurmetingen zo’n 136 jaar geleden begonnen zo warm als in 2016.

  De temperatuur lag in augustus 2016 zo’n 0,16 graden Celsius hoger dan tijdens augustus 2014 (tot voor kort de warmte augustus ooit gemeten). Tevens lag de temperatuur vorige maand zo’n 0,98 graden Celsius hoger dan de gemiddelde temperatuur in augustus tussen 1951 en 1980.

  Data
  Dat maken onderzoekers van NASA’s Goddard Institute for Space Studies (GISS) bekend. Ze baseren zich onder meer op gegevens verzameld door 6300 meteorologische stations wereldwijd.

  Saai
  De recordbrekend warme maanden beginnen bijna saai te worden: de afgelopen tijd zien we namelijk het ene na het andere record sneuvelen. Zo was het eerste half jaar van 2016 het warmste half jaar sinds de metingen in 1880 begonnen. En ook juli was recordbrekend warm. “Het blijkt bijna zeker te zijn dat 2016 het warmste jaar ooit gemeten wordt,” stelde onderzoeker Gavin Schmidt, namens GISS, eerder.

  Al die recordbrekende maanden lijken misschien voor zich te spreken, maar we moeten niet te snel conclusies gaan trekken, zo waarschuwt Schmidt. “We benadrukken dat trends op de lange termijn het belangrijkst zijn als we de veranderingen die onze planeet beïnvloeden, willen begrijpen.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd