Ook kangoeroe produceert veel methaan

kangoeroe

Lange tijd dachten wetenschappers dat kangoeroes weinig methaan produceren. Dit blijkt nu een fabel te zijn. Ook kangoeroes stoten veel methaan uit.

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw onderzochten wetenschappers de methaanproductie van kangoeroes en wallaby’s. Wat bleek: deze dieren produceerden weinig gas. Onderzoekers gingen de jaren daarna op zoek naar unieke darmmicroben, die hiervoor verantwoordelijk waren. Deze werden niet gevonden.

In een nieuw paper in het wetenschappelijke vakblad Experimental Biology schrijven wetenschappers dat kangoeroes toch veel methaan produceren. De hoeveelheid methaan is afhankelijk van hoe snel voedsel door het lichaam reist. Is een dier ondervoed, dan beweegt voedsel trager door het lichaam en wordt er meer methaan geproduceerd. Dit is logisch, want microben krijgen dan minder tijd om plantaardig materiaal af te breken en methaan te maken.

Wetenschappers kozen twee verschillende diëten voor kangoeroes: een ‘all-you-can-eat’-dieet en een streng dieet. Vervolgens monitorden zij de uitstoot van methaan en werden de uitwerpselen van de kangoeroes bekeken. De onderzoekers concluderen nu dat kangoeroes net zoveel methaan produceren als paarden, maar wel minder dan koeien.

“Kangoeroes zijn dus niet langer mysterieuze wezens die weinig methaan produceren, maar herbivoren met actieve methaanproducerende microben”, concludeert wetenschapper Marcus Clauss van de universiteit van Zurich.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd