Ook jongens worden eerder volwassen

Niet alleen meisjes worden steeds vroeger volwassen: jongens ook. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

De wetenschappers keken naar de sterftecijfers om te achterhalen wanneer mannen anno 2011 volwassen worden. Er is namelijk een moment waarop jongens plotseling veel risico’s nemen. Dat gebeurt vlak voordat de jongens volwassen worden. Hun lichaam produceert veel testosteron en daar worden de heren toch wat macho van. Gevolg: ze nemen meer risico’s. Op deze leeftijd komen dan ook relatief veel mannen om het leven. Bijvoorbeeld bij verkeersongelukken. Door de sterftecijfers te bestuderen, konden de onderzoekers vaststellen wanneer mannen risicovol gedrag vertoonden en dus volwassen werden.

Cijfers
De onderzoekers bestudeerden de sterftecijfers van Engeland, Italië, Zweden en Denemarken, zo is in het blad PLoS ONE te lezen. Die cijfers gingen terug tot het jaar 1751. Ze ontdekten dat jongens gemiddeld elk decennium 2,5 maand eerder volwassen werden. In andere woorden: jongens die vandaag de dag 18 zijn, zijn vergelijkbaar met 22-jarige jongens uit het jaar 1800.

WIST U DAT…

…de geboorte van een tweeling een voordeel is voor toekomstige broers en zussen?

Jongenskoor
Niet alleen de sterftecijfers onderschrijven de conclusies van dit onderzoek. Ook andere anekdotes stellen dat de wetenschappers het bij het juiste eind hebben. Een mooi voorbeeld is een Duits jongenskoor. In 1750 mochten jongens tot hun achttiende blijven: dan pas kregen ze de baard in de keel. Tegenwoordig moeten jongens vaak op hun dertiende al het koor verlaten.

Meisjes
Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat meisjes steeds eerder volwassen werden. Zij werden elk decennium gemiddeld 3,6 maanden eerder volwassen.

Waarom kinderen steeds eerder volwassen worden, is onduidelijk. Maar de onderzoekers durven er wel over te speculeren. Zo stellen ze dat kinderen tegenwoordig veel minder vaak ziek zijn en meer voedsel tot hun beschikking hebben. Hierdoor hebben ze meer energie om in hun ontwikkeling te stoppen.

Bronmateriaal

"Boys Reaching Sexual Maturity Earlier Than Ever" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dan Foy (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd