‘Ook jongens vaccineren tegen kanker’

Het aantal gevallen van kanker in het hoofd of in de nek veroorzaakt door orale seks neemt toe. Het humaan papillomavirus (HPV) zou hiervan de oorzaak zijn. De oplossing: de vaccinatie die meisjes tegen baarmoederhalskanker ontvangen. Wetenschappers willen nu dat ook jongens die krijgen.

Onderzoekers hebben in het British Medical Journal een rapport gepubliceerd naar aanleiding van de link tussen orale seks en kanker. Zij wijzen het humaan papillomavirus als schuldige aan. Het virus is echter gemakkelijk te bestrijden. Er zijn twee vaccinaties die HPV kunnen voorkomen: cervarix en gardasil. Beide vaccins worden ook ingezet in de strijd tegen baarmoederhalskanker.

Hoewel die optie eerder om financiële redenen van tafel werd gegooid, is het volgens de onderzoekers tijd om te overwegen om ook jongens met cervarix of gardasil te vaccineren. Jaarlijks krijgen 640.000 mannen en vrouwen hoofd- of nekkanker. Het aantal gevallen dat in verband wordt gebracht met orale seks is de afgelopen jaren met 60 tot 80 procent gestegen.

Uit recent onderzoek is gebleken dat deze soorten kanker veroorzaakt worden doordat mensen zes of meer sekspartners hebben of met vier of meer mensen orale seks hebben. In het geval van de mannen heeft het ook te maken met de jonge leeftijd waarop zij geslachtsgemeenschap hebben.

Volgens de onderzoekers is het ook vanuit economisch oogpunt verstandig om jongens te vaccineren. Wanneer zij kanker krijgen door toedoen van orale seks zijn ze vaak nog jong en hebben ze een baan. Ziekte is daarom ook voor de overheid duur. Bovendien is nek- en hoofdkanker vaak niet dodelijk en moeten de patiënten later weer re-integreren. Ook dat is duur en tijdrovend. Een vaccinatie zou kosten met zich meebrengen, maar andere, wellicht hogere kosten voorkomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd