Ook Hubble ziet geen spoor van inslag Jupiter

Op 3 juni werd Jupiter geraakt door een mysterieus ruimteobject. Astronomen zijn er tot nu toe niet in geslaagd om sporen van deze botsing te vinden. Ze hoopten dat de beelden van de Hubble-telescoop een antwoord zou geven. Alleen, daarop is ook niets te zien.

“Het was bijzonder om de inslag te zien, maar de afwezigheid van een visueel spoor is verbijsterend”, zegt Christopher Go, die net als Wesley de inslag zag.

De foto’s van de Hubble-telescoop – gemaakt op 7 juni – laten geen littekens zien in de atmosfeer. Deze littekens waren in juli 1994 wel zichtbaar na de inslagen van 21 fragmenten van de komeet Shoemaker-Levy 9.

Niemand weet precies wat er op 3 juni is gebeurd. Het meest waarschijnlijke is dat de inslag is veroorzaakt door een klein object. Groot genoeg om een flits van twee seconden te veroorzaken, maar te klein om schade aan te richten.

Zuidelijke equatoriale band

De onderstaande foto is bijzonder, omdat Jupiter te zien is zonder de zuidelijke equatoriale band. Deze donkerbruine streep was nog wel te zien op foto’s uit 2009. Normaal oogt de band donker, omdat er geen hoge wolken in het gebied te vinden zijn. “Uw oog valt dus op andere wolkenlagen in de atmosfeer van Jupiter”, vertelt Glenn Orton van het Jet Propulsion laboratorium.

Op dit moment veranderen er meer dingen op Jupiter, zoals de kleur van de banden en de vlekken in de atmosfeer. De verschijning van de witte wolken komt dus niet onverwacht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd