Ook honden kunnen jaloers zijn op een rivaal

hond

De komst van een baby in huis leidt ertoe dat honden zich anders kunnen gaan gedragen. Ze ogen zelfs jaloers. Maar kan dit? Is het brein van een hond complex genoeg om een complexe emotie als jaloezie op te wekken? Voor het eerst hebben wetenschappers jaloezie bij honden onderzocht en de resultaten zijn verrassend.

Professor Christine Harris en haar student Caroline Prouvost van de universiteit van Californië in San Diego voerden diverse experimenten uit met honden om jaloers gedrag in kaart te brengen. Het onderzoek verschijnt in het toonaangevende wetenschappelijke journaal PLOS ONE.

De onderzoekers zetten 36 honden en hun baasjes in. De eigenaren kregen diverse objecten mee, zoals een bewegende knuffelhond en een Halloween-lampion met gezicht. Zij kregen de opdracht om deze objecten net zo te behandelen als echte honden, bijvoorbeeld door tegen ze te praten of door ze te aaien. Het gedrag van de 36 honden werd met camera’s geregistreerd.

Agressief gedrag
Uit de analyses blijkt dat honden hun baasje twee keer vaker duwen of aanraken, wanneer het baasje bezig is met de knuffelhond. 25% van de honden werd zelfs licht agressief tegenover de knuffelhond. De knuffelhond moest het vaker vergelden dan de Halloween-lampion, die door meer honden werd genegeerd.

Wist je dat…

…honden hun baasje kunnen herkennen op een foto?

Rivaal
Klopt het dat honden denken dat de knuffelhond een rivaal is? Harris en Prouvost schrijven dat het toegenomen agressieve gedrag aantoont dat dit inderdaad zo is. Als aanvullend bewijs noemen de onderzoekers het feit dat 86 procent van de honden tijdens het experiment aan het achterwerk van de knuffelhond rook.

Conclusie
“Velen denken dat jaloezie een sociale constructie is bij mensen of een emotie gebonden aan een relatie”, vertelt Harris. “Onze resultaten laten iets anders zien. Het onderzoek toont dat dieren stress ervaren wanneer een rivaal de aandacht en liefde van een geliefde (het baasje, red.) krijgt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd