Koorleden stemmen niet alleen hun klanken op elkaar af: ook hun hartslag loopt synchroon aan de hartslag van andere koorleden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.
De onderzoekers verzamelden vijftien scholieren en gaven ze de opdracht om verschillende zangoefeningen te doen. Zo moesten de scholieren samen neuriën, een bekende hymne zingen en een traag mantra ten gehore brengen. Terwijl ‘het koor’ deze oefeningen deed, werd de hartslag van de proefpersonen gemeten.
Hartslag
Uit het onderzoek blijkt dat de hartslag van de proefpersonen zodra ze samen gingen zingen of neuriën synchroon ging lopen. De hartslag van de koorleden ging dus ook ‘in koor’ omhoog en omlaag. Hoe dat kan? Het heeft alles te maken met de melodie en structuur van het lied dat de koorleden zingen. Die melodie en structuur houdt verband met de activiteit van het hart van een koorlid. Wanneer meerdere mensen samen zingen, gaat ook hun hart zich op dezelfde manier gedragen. “Zingen heeft invloed op de activiteit van de zogenoemde nervus vagus (de tiende hersenzenuw, red.) die weer betrokken is bij onze emoties en onze communicatie met anderen en die bijvoorbeeld invloed heeft op ons timbre,” vertelt onderzoeker Björn Vickhoff.
Gezond
Koorleden beweren vaak dat zingen in een koor goed is voor hun gezondheid en gevoel van welzijn. Dit onderzoek suggereert voorzichtig dat daar een kern van waarheid in zit. “Onze hypothese is dat zingen een vorm van gecontroleerde ademhaling is (…) Liedjes met lange zinnen hebben hetzelfde effect als ademhalingsoefeningen tijdens yoga. In andere woorden: door liederen kunnen we een bepaalde controle over onze mentale toestand krijgen.”
Uit eerder onderzoek bleek al dat spierbewegingen in een groot deel van het lichaam en bepaalde neurale activiteiten van meerdere mensen synchroon gaan lopen wanneer ze samen zingen. “Nu weten we dat dit ook voor het hart geldt.”