Ook geiten hebben een accent

  Voor ons klinkt het gemekker misschien elke keer hetzelfde, maar jonge geiten kunnen toch echt een eigen accent hebben.

  Dat melden onderzoekers van de Queen Mary University. Ze baseren hun conclusie op experimenten.

  Opnames
  De onderzoekers bestudeerden vier groepen dwerggeiten. Deze groepen bestonden uit broers en zussen of halfbroers en halfzussen. De onderzoekers maakten opnames van de geluiden die de geiten maakten. Ze deden dat eerst toen de geiten één week oud waren. En nogmaals toen ze vijf weken oud waren. Wanneer geiten één week oud zijn, verstoppen ze zich voor roofdieren en hebben ze eigenlijk alleen contact met hun (half)broers of (half)zussen. Wanneer ze vijf weken oud zijn, is dat radicaal veranderd. Nu brengen ze hun tijd door met leeftijdsgenoten die geen familie zijn.

  Opvallend
  Toen de onderzoekers de opnames bestudeerden, ontdekten ze iets opvallends. “We ontdekten dat geiten die familie waren vergelijkbare geluiden maakten,” vertelt onderzoeker Elodie Briefer. “Dat is niet zo verrassend. Maar jongen die in een andere sociale groep (zonder familieleden, red.) waren opgegroeid maakten ook dezelfde geluiden en die geluiden gingen naarmate de jongen ouder werden steeds meer op elkaar lijken. Dat wijst erop dat jonge geiten hun geluiden aanpassen op hun omgeving en vergelijkbare ‘accenten’ ontwikkelen.”

  Verandering
  En dat is heel bijzonder. Het is al wel langer bekend dat er organismen zijn die hun geluid kunnen veranderen. Mensen doen dat bijvoorbeeld. Maar van veel dieren werd altijd vermoed dat ze dat niet konden: hun geluiden zouden genetisch bepaald zijn. Dit onderzoek wijst erop dat dat niet klopt en dat er veel meer dieren zijn die in staat zijn om hun geluiden aan te passen.

  Het volledige onderzoek naar de accenten van geiten is binnenkort terug te vinden in het blad Animal Behaviour.

  Bronmateriaal

  "Goat kids can develop accents" - Eurekalert.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd