Ook februari 2011 vestigt record: extreem weinig zee-ijs

Onderzoekers van het Amerikaanse National Snow & Ice Data Center (NSIDC) melden dat de ijskap van de noordpool in februari 2011 extreem klein was. In deze maand had het zeeijs een oppervlak van 14,4 miljoen vierkante kilometer. Een gedeeld maandelijks record, want ook in februari 2005 bedroeg de oppervlak van de Arctische ijskap 14,4 miljoen vierkante kilometer. De kans is groot dat dit record binnen enkele jaren verbroken gaat worden, want het gemiddelde totale oppervlak van het winterse zeeijs daalt sterk.

Februari 2011 is niet de eerste maand dit jaar met het minste zee-ijs ooit gemeten. Ook in januari 2011 was er nog nooit zo weinig zee-ijs op de Noordelijke IJszee te bekennen. Twee maanden geleden had de noordelijke ijskap een grootte van slechts 13,55 miljoen vierkante kilometer.

Het noordpoolgebied kampte in januari met hogere temperaturen door de Arctische Oscillatie. Dit is een wisselende luchtstroom, waardoor warme lucht naar de polen werd gebracht. Aan het eind van de eerste maand van dit jaar stabiliseerden de temperaturen zich. Dit zorgde ervoor dat het ijs eind januari groeide in de Labradorzee en de Saint Lawrencebaai.

Het winterse zee-ijs op de noordpool is sinds 1979 (toen begonnen de metingen) gemiddeld jaarlijks met 3,3 procent afgenomen. Hoewel het zeeijs de afgelopen decennia in de wintermaanden krimpte, is het effect in de zomer veel groter.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd