De esp kan zichzelf klonen en zo ontstaat de illusie dat de boom voor eeuwig kan leven en seks voor de instandhouding van de soort overbodig is. Maar wetenschappers maken een einde aan dat sprookje: de vruchtbaarheid van gekloonde bomen neemt rap af. Dat betekent dat een boom zich niet oneindig kan klonen: op een gegeven moment moet er seksueel gereproduceerd worden.
Als u een beetje groene vingers hebt dan weet u hoe gemakkelijk het is om sommige bomen te klonen. U neemt een takje, zet het in het water en voor u het weet zitten er wortels aan en heeft u een exacte kopie van de boom die verderop in de tuin staat.
Handig
Bomen zijn niet voor niets in staat om zich door klonen in leven te houden. Wanneer er geen soortgenoten in de buurt zijn en seksuele reproductie dus onmogelijk is, is het handig als een boom diens leven door klonen kan verlengen. Zo kan uitsterving voorkomen worden.
Pando
Pando weet er alles van. Deze esp kloont zichzelf al jaren en wetenschappers vermoeden dat het oorspronkelijke exemplaar 80.000 jaar oud was. Als dat bevestigd zou kunnen worden, zou het ongetwijfeld één van de oudste organismen op aarde zijn.
Canadese onderzoekers besloten deze bijzondere boom eens te bestuderen. Ze ontdekten dat elke nieuwe kloon weer nieuwe genetische mutaties met zich meebracht. Dat resulteert in een afname van de vruchtbaarheid. Ze concluderen dat de esp dan ook standaard voor een keuze komt: seks of sterven. Klonen is op heel lange termijn namelijk zelfmoord.