Ook ecotoerisme is een bedreiging voor wilde dieren

ecotoerisme

Goedbedoeld, maar toch gevaarlijk. Zo zou je ecotoerisme samen kunnen vatten, suggereert nieuw onderzoek.

Het idee is leuk. Op vakantie naar verre oorden en daar wilde dieren in hun natuurlijke habitat bewonderen en ondertussen met je vakantiegeld de lokale bevolking en de lokale natuur steunen. Maar is het werkelijk zo’n goed idee?

Bedreiging
Onderzoeker Daniel Blumstein stelt in een nieuw paper van niet. “Recente gegevens laten zien dat beschermde gebieden wereldwijd acht miljard bezoekers per jaar ontvangen,” vertelt hij. En al die bezoekers veranderen de wijze waarop dieren zich gedragen. En die veranderingen in het gedrag kunnen een bedreiging gaan vormen voor het voortbestaan van deze dieren.

WIST JE DAT…

Weg schild
“Wanneer dieren op een ‘goedaardige’ manier de interactie met mensen aangaan, laten ze hun schild zakken,” vertelt Blumstein. De dieren voelen zich steeds meer op hun gemak en gaan in de nabijheid van mensen wellicht zelfs steeds grotere risico’s nemen. Ze komen bijvoorbeeld steeds dichter bij de toeristen in de buurt. Het is niet ondenkbaar dat die dieren ook in andere situaties grotere risico’s gaan nemen. “Als ze net zo moedig zijn in de nabijheid van echte roofdieren, dan zullen ze een grotere sterftekans hebben wanneer ze die echte roofdieren tegen het lijf lopen.”

Tammer
Ecotoerisme is in zekere zin een beetje te vergelijken met het domesticeren van dieren. De interactie tussen mens en dier zorgt ervoor dat dieren tammer worden. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat gedomesticeerde zilvervossen minder angstig zijn. En gedomesticeerde vissen reageren minder alert op gesimuleerde aanvallen van roofdieren. En vogels die in steden wonen slaan niet zo snel op de vlucht als hun soortgenoten op het platteland doen.

De aanwezigheid van toeristen kan er bovendien voor zorgen dat er minder roofdieren in een gebied voorkomen. En ook dat kan ervoor zorgen dat de dieren in dat gebied meer risico’s gaan nemen. Zo weten we bijvoorbeeld dat herten in een nationaal park in Amerika dat veelvuldig door toeristen bezocht wordt minder alert zijn en meer bezig zijn met voedsel verzamelen. En dat kan een probleem worden als deze dieren plots toch met een bedreiging te maken krijgen. De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar de gevolgen van interacties tussen mensen en wilde dieren.

Bronmateriaal

"Is the eco-tourism boom putting wildlife in a new kind of danger?" - Cell Press (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Benjamin Geffroy.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd