Ook dino was gek op kant-en-klaarmaaltijd

Wetenschappers hebben in de maag van een Velociraptor de resten van een wel heel gemakkelijke maaltijd teruggevonden.

De onderzoekers troffen in de maag van de Velociraptor (zie hierboven) een lang bot van een Pterosaurus aan. Dat is te lezen in het blad Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs het fossiel van een broedende dinosaurus hebben ontdekt?

Aaseter
De Pterosaurus – een Azhdarchidae – werd overduidelijk door de Velociraptor – een Dromaeosauridae – verorberd. Maar dat was niet het resultaat van een heftig gevecht of een lange achtervolging. Nee: de Pterosaurus was een heel gemakkelijke maaltijd. “Het zou heel moeilijk en mogelijk zelfs gevaarlijk zijn geweest voor de kleine dinosaurus (de Velociraptor, red.) om een Pterosaurus met een spanwijdte van twee meter of meer aan te vallen, tenzij deze ziek of gewond was,” vertelt onderzoeker David Hone. “Dus het bot van de Pterosaurus dat we in de maag van de Velociraptor hebben aangetroffen is hoogstwaarschijnlijk uit een karkas weggehaald en niet het resultaat van een roofdier dat zijn prooi doodde.”

Opmerkelijk
En dat is best opmerkelijk. Uit eerdere onderzoeken bleek namelijk dat de Velociraptor vooral een gevreesde jager was. Deze studie wijst erop dat de Velociraptor ook wel eens voor een gemakkelijke maaltijd ging en naast een geduchte jager ook een aaseter was.

Het is voor het eerst dat onderzoekers in het lichaam van een dinosaurus de resten van een vliegend reptiel terugvinden. Lang kon de dinosaurus overigens niet van zijn gemakkelijke maaltje genieten. Alles wijst erop dat de Velociraptor niet lang na de maaltijd zelf het loodje legde.

Bronmateriaal

"Pterosaurs as a food source for small dromaeosaurs" - Sciencedirect.com
"Dinosaur fossil: Even specialized predators didn't turn down free meals" - Eurekalert.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Nobu Tamura (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd