Ook de niet oprechte lach vermindert stress

Last van stress? Tover even een lach op uw gezicht. Dat helpt echt. Zelfs als u uzelf op dat moment niet echt blij voelt en dus niet oprecht lacht. Dat blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers verzamelden 169 proefpersonen. De proefpersonen werden in drie groepen verdeeld en elke groep werd getraind om een bepaalde gezichtsuitdrukking vast te houden. De proefpersonen kregen daarvoor lucifers. Die moesten ze zo in hun mond stoppen dat er een bepaalde gezichtsuitdrukking ontstond: een standaard lach (waarbij de spieren bij de mond worden gebruikt) of een echte lach (waarbij de spieren bij de mond en ogen worden gebruikt) of een neutrale gezichtsuitdrukking. Dankzij die lucifers was het mogelijk dat mensen gedwongen werden om te lachen, terwijl ze niet door hadden dat ze lachten. Slechts de helft van de proefpersonen die met lucifers in de mond een lach op het gezicht toverden, kregen ook echt de opdracht om te lachen. De andere helft wist niet dat de lucifers in de mond leidden tot een lach.

Experiment
Met de lucifers in de mond kregen de proefpersonen de opdracht om een aantal taken uit te voeren. Wat de proefpersonen niet wisten, was dat de taken bedoeld waren om stress op te wekken. Terwijl de proefpersonen daarmee bezig waren, werd hun hartslag gemeten. Ook gaven ze zelf aan hoe gestrest ze zich voelden.

Goede vraag

Waarom denkt een slechte grappenmaker dat hij grappig is? Lees het hier!

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat lachen invloed heeft op onze fysieke staat. Proefpersonen die de opdracht kregen om te lachen, en dan in het bijzonder de proefpersonen die een echte lach moesten laten zien, hadden een lagere hartslag en waren dus minder gestrest. De proefpersonen die door lucifers gedwongen werden om te lachen, maar niet te horen kregen dat ze moesten lachen, ervoeren ook minder stress, maar wel meer stress dan de mensen die echt de opdracht kregen om te lachen. De meeste stress ervoeren de mensen met een neutrale gezichtsuitdrukking.

Het onderzoek wijst erop dat we in perioden van stress het beste kunnen blijven lachen. “De volgende keer dat je vastzit in het verkeer of met een andere soort stress te maken hebt, moet je proberen om even een lach op je gezicht te laten verschijnen,” stelt onderzoeker Sarah Pressman. Dat doet ons niet alleen psychisch, maar ook fysiek goed. Zo kan het zomaar de gezondheid van ons hart (dat niet zo bestand is tegen stress) bevorderen.

Bronmateriaal

"Grin and Bear It! Smiling Facilitates Stress Recovery" - Psychologicalscience.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Daniel Go (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd