Ook de duif waagt graag een gokje

Wetenschappers hebben tijdens een reeks experimenten aangetoond dat duiven net als mensen graag een gokje wagen als de kans bestaat dat ze daarvoor groots beloond worden. Dat wijst erop dat dit gedrag een fundamenteel onderdeel uitmaakt van de natuur. Een klap in het gezicht van de Darwinisten die dieren liever op safe zien spelen.

De onderzoekers boden duiven een keuze: of ze gingen voor de opdracht waarvoor ze sowieso diverse kleine beloningen kregen. Of ze gingen voor de opdracht waaraan één grote beloning hing, maar waarvan niet duidelijk was of die er wel komen zou. De duiven waagden de gok in acht van de tien gevallen.

De resultaten komen als een verrassing voor de wetenschappers, omdat deze lijnrecht tegenover de theorie van Darwin staat. Volgens het Darwinisme zouden vogels altijd kiezen voor een veilige situatie die hun gedrag optimaliseert. Er staat teveel – de survival of the fittest – op het spel om zomaar een gokje te doen.

De wetenschappers denken dat niet alleen duiven en mensen graag een gokje wagen. Ze vermoeden dat risico’s nemen een kenmerk is dat in het hele dierenrijk voorkomt. Dat zou betekenen dat gokken niet alleen leuk en amuserend is, maar deel uitmaakt van het gedrag en dus een doel heeft.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd