Ook de chimpansee heeft last van midlifecrisis

Niet alleen wij mensen, ook mensapen zoals de chimpansee en orang-oetan ondervinden hinder van de midlifecrisis. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Warwick.

Gedurende een mensenleven is een bepaald patroon waar te nemen als het gaat om het welzijn. Er zijn momenten in ons leven dat we beter in ons vel zitten dan op andere momenten. De onderzoekers vroegen zich af of dat patroon zich al ontwikkeld had voordat de mens zich van de apen afscheidde, of dat het iets is wat later op de proppen kwam.

Onderzoek
Om die vraag te beantwoordden, bestudeerden de onderzoekers 508 mensapen in dierentuinen, onderzoekscentra of beschermde gebieden in de VS, Japan, Singapore, Canada en Australië. De verzorgers van de dieren werd gevraagd naar het welzijn van de mensapen. Mede op basis daarvan werd weer bepaald hoe gelukkig de apen waren.

WIST U DAT…

Leeftijd
Uit het onderzoek blijkt dat chimpansees in Japan gemiddeld het minst gelukkig waren wanneer ze 28,3 jaar oud waren. De chimpansees in de VS en Australië bereikten het dieptepunt rond een leeftijd van 27,2 jaar. Orang-oetans in de VS, Canada en Singapore waren het minst gelukkig als ze bijna 35,5 jaar oud waren. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dieptepunt
“We hoopten een beroemde wetenschappelijke puzzel op te kunnen lossen,” vertelt onderzoeker Andrew Oswald. Wanneer u het geluksgevoel van mensen in een grafiek zou tekenen, zou u zien dat deze een U-vorm aanneemt. “Wij tonen nu aan dat dit niet het resultaat is van een hypotheek, scheidingen, mobiele telefoons of andere spullen die bij het moderne leven horen. Apen maken in het midden van hun leven ook een dieptepunt mee en zij hebben al die dingen niet.”

De onderzoekers benadrukken echter dat dat niet wil zeggen dat economische gebeurtenissen of factoren op het sociale en culturele gebied niet bijdragen aan het ontwikkelen van een midlifecrisis. Ook die factoren kunnen invloed hebben, maar het onderzoek wijst er wel op dat we ook biologische en evolutionaire factoren niet buiten beschouwing moeten laten.

Bronmateriaal

"Research finds evidence of a 'mid-life crisis' in great apes" - University of Warwick (via Eurekalert.org)
"Evidence for a midlife crisis in great apes consistent with the U-shape in human well-being" - PNAS
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mirko Eggert (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd