Ook de bij kan cafeïne niet weerstaan

bij

Wetenschappers hebben ontdekt dat de bij een zwak heeft voor nectar met daarin een beetje cafeïne.

Sommige planten stoppen een beetje cafeïne in hun nectar. Het bittere goedje kan insecten waar een plant liever niet mee in aanraking komt, op afstand houden. Maar welke invloed heeft de aanwezigheid van cafeïne op de bij: een gast die de meeste planten wel graag zien?

Experiment
Wetenschappers maakten een aantal sacharose-oplossingen en voegden aan een aantal oplossingen wat cafeïne toe. Vervolgens keken ze hoe de bijen op de verschillende oplossingen reageerden. Wanneer een bij kon kiezen tussen nectar met cafeïne of nectar die net zo goed van kwaliteit is, maar geen cafeïne bevat, dan koos de bij voor de nectar met cafeïne. De bijen bleken ook meer van de nectar te eten waneer er cafeïne aan was toegevoegd, ook verwezen ze andere bijen veel vaker naar de nectar met daarin cafeïne. Bovendien keerden de bijen veel vaker terug naar de nectar met daarin cafeïne, zelfs nadat er geen nectar met cafeïne meer te vinden was. Ook waren bijen nadat ze nectar met daarin cafeïne genuttigd hadden, minder sterk geneigd om op zoek te gaan naar andere bronnen van nectar.

Trouw
Kort samengevat zou je kunnen zeggen dat een bij trouwer is aan een plant wanneer deze nectar met cafeïne te bieden heeft. De onderzoekers sluiten niet uit dat sommige planten cafeïne aan hun nectar toevoegen om zo weg te komen met het feit dat hun nectar van minder goede kwaliteit is. “Het effect van cafeïne is vergelijkbaar met drogeren, waarbij de honingbijen zo misleid worden dat ze een grotere waarde hechten aan de nectar, terwijl die eigenlijk van een lagere kwaliteit is,” stelt onderzoeker Roger Schürch.

De onderzoekers willen graag nog achterhalen welk effect nectar met daarin cafeïne – wanneer deze inderdaad van minder goede kwaliteit is – op de honingproductie heeft. Ook willen ze onderzoek gaan doen naar andere stofjes die planten aan hun nectar toevoegen. “Het is interessant om de effecten van andere stoffen vast te stellen,” stelt onderzoeker Margaret Couvillon. “Het kan zijn dat chemie een populaire manier is waarop planten in de relatie met hun bestuivers de overhand krijgen.”

Bronmateriaal

"Buzzing bees can't resist caffeinated nectar" - Cell Press (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd