‘Ook computers moeten uitvinder of patenthouder kunnen zijn’

Het wordt tijd dat we de wet aanpassen, zodat ook kunstmatige intelligentie tot uitvinder of patenthouder kan worden benoemd. Dat stelt een Britse onderzoeker.

Het aantal uitvindingen dat door kunstmatige intelligentie gegenereerd wordt, neemt rap toe. Maar de huidige wetten erkennen computers niet als uitvinders. En dat moet anders, zo stelt professor Ryan Abbott, verbonden aan de University of Surrey, in het blad Boston College Law Review.

Waarom?
Als de wetten blijven zoals ze zijn en computers geen uitvinder of patenthouder kunnen zijn, dan resulteert dat in minder creativiteit, zo denkt Abbott. Die verminderde creativiteit ontstaat doordat er veel onzekerheid is over wie nu de eigenaar van een uitvinding is, zodra deze door een computer is gedaan. Bovendien kunnen we wanneer de wet ongewijzigd blijft heel wat rechtszaken en discussies verwachten die draaien om individuen die met de eer strijken van een uitvinding die ze eigenlijk niet zelf hebben gedaan.

Uitvinder
Volgens de onderzoekers moeten computers dus ook juridisch als uitvinders worden erkend en op patentaanvragen worden vermeld. Het zou de ontwikkeling van creatieve computers stimuleren en dus ook de creatie van intellectueel eigendom een boost geven. En door de eigenaar van een computer vervolgens ook eigenaar te maken van de uitvinding die deze computer heeft gedaan, zou het mogelijk worden om innovatieve activiteiten die voorafgaan aan een daadwerkelijke uitvinding, te belonen.

Niet zo vergezocht
Het lijkt misschien wat vergezocht: machines die dingen bedenken die zo vernieuwend zijn dat ze met een patent beschermd kunnen worden. “Maar kunstmatige intelligentie genereert al decennialang inventieve ideeën,” benadrukt onderzoeker Ryan Abbott. Binnenkort zullen computers aan de lopende band dingen uitvinden en het is een kwestie van tijd voordat computers verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de innovaties. “Om innovatie – en de positieve invloed die deze op onze economieën zal hebben – te optimaliseren is het belangrijk dat we de wetten rond uitvindingen uitbreiden, zodat ook computers erin betrokken worden.”

Computers zouden volgens Abbott bovendien ingezet kunnen worden om patentaanvragen van hun soortgenoten te beoordelen. Nu worden mensen ingezet om te beoordelen of een uitvinding werkelijk innovatief is, maar computers zijn daar waarschijnlijk veel beter in, omdat ze veel meer en veel sneller kennis kunnen verzamelen over een onderwerp.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd