Ook in China gaat men nu op zoek naar aliens

De Chinezen gaan deelnemen aan een ‘gecoördineerde zoektocht naar bewijs voor intelligent buitenaards leven’.

De zoektocht is opgezet door Breakthrough Initiatives, een project dat in 2015 werd opgezet en gefinancierd wordt door de steenrijke Russische ondernemer Yuri Milner. Het programma heeft verschillende doelstellingen die allemaal draaien om het verder verkennen van de kosmos en eventuele levensvormen die zich daar ophouden. De samenwerking met de Chinezen draait om het programma ‘Breakthrough Listen’: de meest omvangrijke zoektocht naar bewijs van intelligent leven die ooit is ondernomen.

Tijdens die zoektocht wordt gebruik gemaakt van de krachtigste telescopen die op aarde te vinden zijn. Eerder sloten de Green Bank Telescope in de VS en het Parkes Observatory in Australië zich al aan bij het Breakthrough Initiatives-programma. En ook de Chinezen gaan nu dus meedoen en wel met hun gloednieuwe Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST). De telescoop staat in Guizhou (China) en werd afgelopen september in gebruik genomen. “Het zal één van de krachtigste instrumenten zijn in de zoektocht naar buitenaards leven,” vertelt professor Jun Yan namens de National Astronomical Observatories of China (NAOC) over de telescoop. “We zijn blij samen te gaan werken met Breakthrough Initiatives.”

“‘Zijn we alleen?’ is een vraag die de planeet verenigt,” denkt Milner, oprichter van Breakthrough Initiatives. “De zoektocht naar het antwoord op deze vraag moet dan ook op planetaire schaal plaatsvinden. Dankzij deze overeenkomst zoeken we vanuit drie continenten naar kosmische wezens.”

De grootste telescoop ter wereld
De Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope heeft een diameter van 500 meter en is daarmee de grootste enkelvoudige (radio)telescoop ter wereld. De metingen zijn drie keer zo gevoelig als die van Arecibo, tot voorheen de grootste telescoop ter wereld.

Breaktrough Starshot
Breaktrough Listen is slechts één van de vele programma’s van Breaktrough Initiatives. Het bekendste initiatief is Breaktrough Starshot, waar ook Stephen Hawking aan meewerkt. Het doel: een ruimtevaartuig in twintig jaar tijd naar de meest nabije buurster sturen. Onlangs is er een aardachtige exoplaneet ontdekt bij Proxima Centauri, dus zo’n missie is zeer interessant.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd