Ook chimpansees vergeten enge filmscène niet snel

chimpansee

Kun je de beroemde douchescène uit Psycho maar niet vergeten? Je bent niet alleen. Ook chimpansees en bonobo’s vergeten enge filmbeelden niet snel.

Dat blijkt uit Japans onderzoek. Wetenschappers verzamelden een aantal bonobo’s en chimpansees en lieten ze een eng filmpje zien. In dat filmpje zijn twee gesloten deuren te zien. Uit één van de deuren (links of rechts) springt geheel onverwacht een als aap verklede wetenschapper. 24 uur nadat de apen het filmpje voor het eerst zagen, kregen ze hetzelfde filmpje opnieuw voorgeschoteld. Met behulp van eyetracking-software werd beide keren vastgelegd waar de apen naar keken.

Leuk

Het onderzoek suggereert dat de apen het maar wat leuk vinden om filmpjes te kijken. Terwijl de apen filmpjes keken, kregen ze namelijk ook een beker sap, maar sommige apen vergaten deze op te drinken omdat ze zo gericht waren op de filmbeelden.

Uit het onderzoek blijkt dat de apen de tweede keer dat ze het filmpje zagen, gefocust waren op de deur waar eerder een als aap verklede onderzoekers uit kwam springen. “De apen liepen duidelijk vooruit op wat er komen ging,” vertelt onderzoeker Fumihiro Kano. “Dit laat zien dat ze in staat zijn om gebeurtenissen die ze maar één keer hebben meegemaakt in hun langetermijngeheugen op te nemen.” Onderzoeker Satoshi Hirata voegt toe: “Wat onze resultaten zo bijzonder maakt, is dat de apen de informatie na deze slechts één keer te hebben gezien in hun langetermijngeheugen opnemen. Dit stelt ze in staat om dreigend gevaar te vermijden, de interactie met anderen aan te gaan en door complexe gebieden te navigeren.”

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat mensapen een uitstekend langetermijngeheugen hebben. Maar de meeste onderzoeken naar dit langetermijngeheugen waren gebaseerd op experimenten waarbij voedsel verstopt werd: onderzoekers verstopten het voedsel voor de ogen van de apen, waarna deze het nadat enige tijd verstreken was, op moesten zoeken. Nu blijkt dat apen zich ook gebeurtenissen die ze slechts eenmaal en in een heel andere context waarnemen, langdurig kunnen herinneren.

Bronmateriaal

"Apes know a good thriller when they see one" - Cell Press
"Seen once, never forgotten" - Kyoto Universiteit
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd