Ook Aziatische Neanderthaler had seks met moderne mens

Wetenschappers vermoedden het al langer, maar nu is het toch echt een feit. Ook de Aziatische Neanderthalers en moderne mensen hadden seks. Onderzoekers hebben in Azië de fossiele resten van een moderne mens gevonden. Het overschot is 100.000 jaar oud en heeft opvallend genoeg ook trekjes van de wat robuuste Neanderthaler.

De restanten bestaan uit een kaak en tanden. De kaak is duidelijk van een moderne mens, maar is ook robuust zoals we dat van de Neanderthalers gewend zijn.

Losse schroeven
Volgens onderzoeker Erik Trinkaus bewijzen de restanten dat de Neanderthalers en moderne mensen niet alleen in Europa en Afrika, maar ook in Azië met elkaar vreeën. Maar er is nog meer uit de vondst af te leiden. “Nog belangrijker dan de vraag wie er seks had met wie, is het feit dat moderne mensen zich 100.000 jaar geleden door het zuiden van Eurazië verspreiden en dat de Neanderthalers in de meer noordelijke gebieden bleven wonen,” merkt Trinkaus op. Wetenschappers namen lang aan dat de moderne mens verantwoordelijk was voor het uitsterven van de Neanderthaler. De moderne mens zou met diens lichaamsbouw en ontwikkeling sterk in het voordeel zijn geweest en de Neanderthaler mogelijk zelfs hebben uitgeroeid. Maar dat idee staat nu op losse schroeven: de twee groepen bestonden naast elkaar.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs het lichaam van een stevig Neanderthalerkind hebben gevonden?

Assimilatie
Trinkaus vermoedt dat de moderne mensen zich rond 102.000 tot 130.000 jaar geleden naar Azië begaven. Waarom ze eerst meer dan 50.000 jaar in Europa en Afrika verbleven en toen pas de overstap maakten, is onduidelijk. De onderzoekers denken wel te weten wat er uiteindelijk met de Neanderthalers in Azië is gebeurd. “Ze werden deels opgenomen in de steeds groter wordende populaties moderne mensen.”

Nog nooit vonden onderzoekers in het oosten van Azië zulke oude menselijke fossielen. De oudste restanten van de mens die ooit in dit gebied werden gevonden waren slechts 40.000 jaar oud. Daarmee is deze vondst wel heel bijzonder.

Bronmateriaal

"Asian Neanderthals, humans mated" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd