Ook aanstaande vader heeft last van babyblues

papa

Nieuw onderzoek onder Canadese mannen suggereert dat niet alleen vrouwen voorafgaand aan de geboorte van hun kind babyblues hebben.

De onderzoekers verzamelden mannen die op het punt stonden om vader te worden: hun partners bevonden zich in het derde trimester van de zwangerschap. De mannen moesten een online vragenlijst invullen waarin onder meer stemming, fysieke activiteit, financiële zorgen en de kwaliteit van slapen aan bod kwamen.

Uit het onderzoek – uitgevoerd onder 622 mannen – blijkt dat maar liefst 13,3 procent van de mannen die vader werden last hadden van symptomen van depressie. Het goede nieuws is dat de meeste factoren die de kans op depressie bij aanstaande vaders vergroten, wel te behandelen zijn. Zo bleken mannen die moeite hadden met slapen een grotere kans te hebben op depressie. “Dat zijn belangrijke signalen, omdat sommige van deze factoren na de geboorte van het kind erger kunnen worden: in de eerste jaren zul je slaap inleveren,” stelt onderzoeker Deborah Da Costa. Ze wijst erop dat een depressie voorafgaand aan de geboorte de kans op een postnatale depressie vergroot en dat het daarom zaak is dat een depressie zo snel mogelijk wordt behandeld.

Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar de babyblues van vrouwen, is er maar weinig aandacht voor de mentale toestand van aanstaande vaders. “De mentale gezondheid van mannen blijft een verwaarloosd onderzoeksgebied dat onvoldoende bespreekbaar wordt gemaakt wanneer een man vader wordt,” vindt Da Costa. Ze hoopt dat aanstaande ouders, jonge ouders en zorgverleners die in contact komen met aanstaande ouders door dit onderzoek ook meer oog krijgen voor de mentale toestand van de aanstaande vader.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd