Oogkleur van rendier verandert met de seizoenen mee

rendier

Welke kleur hebben de ogen van Arctische rendieren? Die vraag is lastig te beantwoorden, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De kleur van de ogen van rendieren verandert namelijk met de seizoenen mee: van goudkleurig in de zomer naar diepblauw in de winter.

Dat hebben onderzoekers van het Biotechnology and Biological Sciences Research Council ontdekt. Het is voor het eerst dat een dergelijke kleurverandering van de ogen bij zoogdieren is opgemerkt.

Flexibel
Maar waarom veranderen de ogen gedurende de seizoenen van kleur? Om de rendieren flexibeler te maken, zo legt onderzoeker Glen Jeffery uit. “Door de kleurverandering beschikken de rendieren over de flexibiliteit om beter om te gaan met de extreme verschillen in lichtintensiteit tussen de seizoenen.”

Goeie vraag!

Waarom is de neus van rendier Rudolph rood? Wetenschappers zochten het uit!

TL
Net als veel andere dieren hebben rendieren een laagje weefsel in het oog dat ook wel aangeduid wordt als TL (dat staat voor tapetum lucidum, letterlijk: lichtend tapijt). Dit laagje bevindt zich achter het netvlies en reflecteert licht, waardoor dieren in het donker beter kunnen zien. In de zomer, als het licht helder is, is TL goudkleurig. Daarbij wordt het meeste licht dat het oog binnenvalt direct weer – dwars door het netvlies – gereflecteerd. Maar in de winter wordt TL diepblauw en wordt er aanzienlijk minder licht uit het oog gereflecteerd. Hierdoor belandt er meer licht bij de fotoreceptoren aan de achterzijde van het oog en kan het rendier ook bij het beperkte licht dat de winter met zich meebrengt nog goed zien.

Blauwkleurig
Waarschijnlijk ontstaat de kleurverandering doordat in de winter de druk op de ogen van het rendier wordt opgevoerd (mogelijk door permanente verwijding van de pupillen). De TL wordt hierdoor samengedrukt, waardoor de afstand tussen collageen in het weefsel afneemt en de kortere golflengte van blauw licht dat in de Arctische winter zo veelvuldig voorkomt gereflecteerd wordt.

De kleurverandering heeft hoogstwaarschijnlijk grote evolutionaire voordelen. Zo kan het rendier in de sombere winter toch nog goed roofdieren en prooien onderscheiden.

Bronmateriaal

"Bright eyes: Study finds reindeers' eyes change colour with Arctic seasons" - Biotechnology and Biological Sciences Research Council (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kitty Terwolbeck (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd