Met één oog 3D zien: het kan toch wel!

oog

In tegenstelling tot wat ons lang werd wijsgemaakt, is het toch mogelijk om met slechts één oog diepte te zien. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van St Andrews. Met één oog 3D zien is mogelijk als u door een klein gaatje gluurt.

Lang werd gedacht dat de input van beide ogen gecombineerd moet worden om diepte te kunnen zien. Maar dat blijkt een mythe, legt onderzoeker Dhanraj Vishwanath uit. “We tonen middels experimenten voor de allereerste keer aan dat diepte die we in 3D-films ervaren ook ervaren kan worden door met één oog door een klein rond gat te kijken. Hoewel dit effect al een tijdje bekend is, wordt het meestal afgeschreven. Nu tonen we aan dat het een echt effect is en dat het resultaat ervan precies hetzelfde is als stereoscoop 3D, oftewel de vorm van 3D die we in films zien.”

Het onderzoek heeft implicaties voor mensen die maar één werkend oog hebben of mensen met een afwijkende stand van de ogen. “Ten eerste zou het hen kunnen helpen om te ervaren wat het betekent om in 3D te zien. Vervolgens kan dat ze aanmoedigen om in therapie te gaan om die diepte, gebaseerd op de input van twee ogen, te gaan zien.”

Maar het onderzoek heeft ook implicaties voor de televisie-industrie. Zo suggereert het onderzoek van Vishwanath dat er andere, goedkopere manieren zijn om 3D-films te bekijken. Zo vermoedt Vishwanath dat men 3D kan ervaren door simpelweg de resolutie van schermen te verhogen. Dat zou betekenen dat met een aantal nare bijwerkingen van 3D-films kijken zoals we dat nu doen (misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn) afgerekend kan worden.

Bronmateriaal

"The eye has it" - St-Andrews.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door John Lee Maverick (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd