Een wetenschappelijke studie die uit de duim is gezogen en op de literatuurlijst werken van zanger Michael Jackson en pornoster Ron Jeremy heeft staan: die wordt toch nooit gepubliceerd? Jawel. Servische onderzoekers verzonnen een paper en een bizarre literatuurlijst en zagen tot hun stomme verbazing hoe hun paper ongecorrigeerd in een wetenschappelijk journal werd opgenomen.
Wie door het paper ‘Evaluation of Transformative Hermeneutic Heuristics for Processing Random Data‘ scrollt, zal op het eerste gezicht denken dat het om een – ietwat saai – wetenschappelijk onderzoek gaat. Er is een keurige introductie, er wordt verwezen naar eerdere onderzoeken, het onderzoek wordt geëvalueerd, er zitten ingewikkelde organogrammen en tabellen in, er worden conclusies getrokken en er is een fraaie literatuurlijst. Niets mis mee, toch? Dat dacht de eindredactie van het blad Metalurgia International ook. En dus plaatsten ze het onderzoek, zonder ook maar iets te corrigeren, in hun blad. En daar hebben ze nu ongetwijfeld heel erg spijt van. Want het paper in kwestie raakt kant noch wal.
Portret
Het begint al met de portretten van de onderzoekers die boven de studie prijken. De ene professor heeft overduidelijk een neppe snor voor, terwijl de ander een pruik draagt. Natuurlijk mogen we daar niet direct over vallen: ieder z’n smaak. Maar het geeft de studie al een verdacht tintje. Nog verdachter wordt het als we het paper gaan lezen. Het zit vol met cirkelredeneringen en prachtige, lange, volzinnen die bij nader inzien nergens op slaan.
Literatuurlijst
Ronduit komisch wordt het als we aankomen bij de literatuurlijst. De auteurs verwijzen naar een wetenschappelijk paper van B. Sagdiyev (beter bekend als Borat) die samen met onderzoeker A.S. Hole een wetenschappelijk onderzoek zou hebben uitgevoerd. Ook wetenschappelijk werk van M. Jackson komt aan bod. Net als een wetenschappelijk paper van de bekende econoom Max Weber. Het laatstgenoemde paper zou in 2003 zijn verschenen. Opmerkelijk aangezien de beste man in 1920 overleed.
De auteurs van het manuscript zijn zich bewust van hun ‘slordigheden’. Sterker nog: ze deden het allemaal met opzet. Ze wilden laten zien hoe slecht het met de wetenschappelijke uitgevers in Servië gesteld is. Ze zijn niet de eersten die zo een punt proberen te maken. De natuurkundige Alan Sokal deed het in 1996 ook al met zijn prachtige, maar totaal onzinnige paper ‘Transgressing The Boundaries: Towards a Transformative Hermeneutics of Quantum Gravity‘ dat klakkeloos door het blad Social Text werd overgenomen. Overigens verwijzen de Servische onderzoekers expliciet naar het werk van Sokal, een aanwijzing die door de eindredactie van Metalurgia International ongetwijfeld ook over het hoofd is gezien.